İskoçya'dan yeni referandum atağı

İskoçya Özerk Yönetimi Başbakanı Nicola Sturgeon, yeni bir bağımsızlık referandumu düzenlemek için çalışmaya başladıklarını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği (AB) üyeliğinden ayrılması (Brexit) sonrası gözlerin çevrildiği İskoçya Özerk Yönetimi'nden 'referandum' mesajları gelmeye başladı. İskoçya Özerk Yönetimi Başbakanı Nicola Sturgeon, İskoçya’nın yeni bir referandum düzenlemek için çalışmaya başladığını açıkladı.

Brexit'ten sonra Brüksel’e ilk yurtdışı ziyaretini yapan Başbakan Sturgeon, İskoçya halkının verdiği yetki doğrultusunda bir referandum için Birleşik Krallık hükümetiyle süreç için müzakere edip bir anlaşmaya varmaları gerektiğini söyledi. Sturgeon, meselenin artık İskoçya’nın Birleşik Krallık’tan ayrılıp ayrılmasından ziyade bunun zamanlaması olduğunu söyledi. Nicola Sturgeon, Birleşik Krallık hükümeti kabul etmeden İskoçya’nın bir referandum düzenleyip düzenlemeyeceğinin ise net olmadığını söyledi.

İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon

Sturgeon’ın bağımsızlık yanlısı İskoç Ulusal Partisi, geçen yıl aralık ayında yapılan seçimlerde İskoçya’daki milletvekillerinin yüzde 80’ini kazanmıştı. Başbakan bu çıkan sonucun İskoç halkının Birleşik Krallık’ın geri kalan kısmı ile ortak bir gelecek görmediğinin açık işareti olduğunu belirtmişti.

Son anketler, olası bir referandumda bağımsızlığa destek oranının yüzde 50’nin üstünde olduğunu gösteriyor. 2014 yılında İskoçya’da yapılan referandumda halkın yüzde 55’i Birleşik Krallık’ın bir parçası olarak kalmayı tercih etmişti. Bağımsızlık yanlıları 2016’da Brexit referandumunda halkın çoğunun AB’den ayrılığa karşı çıktığını hatırlatarak Birleşik Krallık’ın birlikten ayrılmasıyla durumun değiştiğini savunuyor.

İskoçya'nın Ocak 2020'deki yeni referandum talebi ise Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson tarafından reddedilmişti. (Euronews)

Johnson, İskoçya'nın bağımsızlık referandumu talebini reddettiJohnson, İskoçya'nın bağımsızlık referandumu talebini reddetti