Suriyeli mültecilerin çağrısı: İdlib'den Berlin'e

İdlib'den kaçan Suriyeliler geçen Pazar, "İdlib'den Berlin'e" sloganıyla Türkiye sınırında gösteri yaptı. Yapılan açıklamada “Ya Esad'ın bombalarından ve kimyasal silahlarından ölürüz ya da hepimiz Avrupa'ya gidiyoruz" denildi. Mülteciler Avrupa'nın göç korkusunun farkında ve bu korkunun bir çözüm üretebileceğini umuyorlar. 

Google Haberlere Abone ol

KÖLN - İdlib'deki mülteciler, Suriye hükümet birliklerinin sıkıştırması sonucu Türkiye sınırına neredeyse itiliyorlar. ABD'nin açıkladığı son rakamlara göre, yaklaşık 700 bin kişi savaştan kaçıyor. Beşar Esad birlikleri Rusya'nın yardımıyla yavaş yavaş İdlib'i kontrol altına alırken siviller uluslararası toplumdan destek istiyor.

.

Sosyal medyadan yaptıkları bir duyuru ile mülteciler geçtiğimiz Pazar günü "İdlib'den Berlin'e" sloganı atıp afişleri taşıyarak Türkiye sınırında toplanmaya çalıştı. Mitingin fotoğraflarında ve videolarında Türkiye sınırına dayanan protestocular görülüyor. Sınırda yapılan protesto çağrıcılarından ve organizatörlerden biri olan Abd Ulrazak Awad "Uluslararası toplum burada yaşayan insanları Suriye hükümet güçlerinden ve müttefikleri Rusya'dan koruyacak güçte değilse, o zaman kendimizin ve çocuklarımızın, bizi koyduğunuz hapishane duvarlarının dışında yaşama hakkı var" dedi. Abd Ulrazak Awad’ın paylaştığı açıklamada “Ya Esad'ın bombalarından ve kimyasal silahlarından ölürüz ya da hepimiz Avrupa'ya gidiyoruz" cümleleri yer aldı.

Protesto eylemi çağrıcıları, katılımcıların kapalı sınırı geçmeye çalışmamaları gerektiğini de yazdılar. Açıklamalarında “Türkler bizim düşmanımız değil” diyorlar ve ekliyorlar "Mesajımızın Türkiye üzerinden Avrupa'ya gitmesini istiyoruz."

Mülteciler de Avrupa'nın korkusunun farkındalar ve korkunun bir çözüm üretebileceğini umuyorlar.  Bu nedenle Avrupa'ya doğru, yolda oldukları mesajını veriyorlar.

ALMANYA YİNE PARA VERİYOR

Suriye-Türkiye sınırındaki bölgede kabul merkezleri uzun süredir aşırı kalabalık, insani koşullar çok ağır. Yeni mültecilerin orada barınmaları mümkün değil. Türkiye İdlib’de kış şartlarına da uygun olabilecek barınaklar inşa etmeye başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Ocak'ta Almanya Başbakanı Angela Merkel ile İstanbul’da yaptığı görüşme sonrasında düzenlenen basın toplantısında Suriye sınırına 30-40 kilometre mesafede Suriye tarafında Kızılay ve AFAD ile birlikte ilk etapta 10 bin briket ev yapılması adımı attıklarını kaydetmişti. Aynı basın toplantısında Merkel de Almanya’nın bu projede yer almak istediğini belirtmiş ve İdlib'den kaçan insanların durumunun düzeltilmesi için maddi katkı sağlamaya hazır olduklarını ifade etmişti.

SURİYELİLER EV DEĞİL SAVAŞIN DURDURULMASINI İSTİYORLAR

Almanya Dışişleri Bakanlığı 31 Ocak’ta Almanya’nın inşa edilecek barınaklara 25 milyon euroluk katkıda bulunacağını açıkladı. Bu para da, şimdi Ensar Vakfı’na yapılan 8 milyon dolarlık bağışın vergi kaçırma ve kaçakçılık suçu niteliğinde sayılabileceği iddialarıyla sarsılan, güvenilirliği tartışılan Kızılay’a gönderilecek. Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Almanya'nın Suriyeli mülteci ve sığınmacılara yönelik insani yardımda en büyük bağışçılardan biri konumunda olduğunu, bu yıl içinde Suriye'nin kuzeybatısındaki sivil halkın güvenliği ve ihtiyaçları için yaklaşık 28 milyon euro kaynak sağlandığını da vurguladı.

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert de İdlib ile ilgili bir açıklama yaparak "Bölgede acımasız ve zalimce" yürütülen savaşla ilgili derin üzüntü yaratan haberler geldiğini ve şiddetlenen çatışmaların yeni bir sürgün dalgasına yol açtığını, Başbakan Angela Merkel'in Erdoğan’la yaptığı görüşmede Suriye krizinde insani yardımların süreceği taahhüdünde bulunduğunu hatırlattı. Almanya ve  Avrupa Birliği, üzerlerindeki sorumluluğu hala insani yardımlarla geçiştirmeye çalışsa da Suriye’de yerinden yurdundan olan insanlar Avrupa’dan barınacak yer, insani yardım değil savaşın durdurulmasını istiyorlar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Cuma günü yaptığı açıklamada 3,6 milyon Suriyeli'yi topraklarında bulunduran Türkiye'nin yeni bir göç dalgasına tahammülü olmadığını belirterek "İdlib'deki duruma seyirci kalmayacağız ve kalamayız… Gerekirse teröristlerin bulunduğu her yere bilfiil giderek bu oyunu bozacağız" dedi.

Rusya ile Türkiye arasında İdlib'deki ateşkes konusunda yapılan anlaşmalar savaşı durduramadı. ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'e göre, Suriye ve Rus savaş uçakları sadece son birkaç gün içinde İdlib'deki hedeflere yaklaşık 200 saldırı gerçekleştirdi.

Yaklaşık 700 bin sivilin çatışmalı ortamda bulunması Jeffrey’e göre, "insani bir krizi" tetikleyecek. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Cuma günü Ankara'da yaptığı açıklamada, Esad'ın sınırda mülteci akını yaratarak Türkiye'ye baskı yapmak istediğini söyledi. Fakat Türkiye Suriye'ye yeniden askeri müdahaleyi göze almış durumda. Almanya basını yaşanan askeri tırmanışın Suriye'deki Türk-Rus ittifakını test ettiğini yazıyor. Türk-Rus ittifakı artık İdlib savaşında dağılabilir.