Erdoğan'ı Rus basınının hedefi yapan 'Slava Ukraine' sloganı neden tartışmalı?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Ukrayna ziyaretinde tören kıtasını 'Slava Ukraine!' diye selamlaması, bu sloganın 'Rus karşıtlığı' olarak algılandığı Rusya'da tepki çekti. İşte, sloganın hikayesi ve Rus basınından gelen tepkiler...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, dün Ukrayna ziyaretinde kendisini karşılayan tören kıtasını 'Slava Ukraine!' (Şan olsun Ukrayna'ya) diyerek selamlaması Rus basının tepkisini çekti. Rusya'da Moskova karşıtı propagandanın simgesi sayılan ve Nazi bağlantısı vurgulanan sloganın Erdoğan tarafından, tam da iki ülke arasında İdlib nedeniyle gerilim yaşandığı saatlerde kullanılması sert biçimde eleştirildi.

'SLAVA UKRAINE' NEDEN TARTIŞMALI?

'Slava Ukraine!' sloganı bugün, ülkenin Batı yanlısı hükümeti tarafından resmi selam haline getirilmiş durumda. İki yıl önce hazırlanan kararnameyle, ordu ve polis birliklerinin bu şekilde selamlanması şart koşuldu.

Ancak 'Slava Ukraine!', hem Rus/Sovyet karşıtı kökenleri, hem de 2. Dünya Savaşı sırasında Nazi yanlısı gruplar tarafından kullanılması nedeniyle Ukrayna içinde de tartışmalı bir ifade. Slogan, Ukrayna'nın Rusya'yla Batı arasında sıkışmışlıkla yazılan tarihinin, ülkedeki derin toplumsal bölünmenin ve aşırı milliyetçiliğin bir tezahürü...

İLK OLARAK AŞIRI MİLLİYETÇİLER KULLANDI

Tarihçilere göre, 'Slava Ukraine!' ilk olarak 1917'deki bağımsızlık savaşı sırasında, Ukrayna milliyetçileri tarafından Rusya'ya karşı kullanıldı. 1930'lardaysa Nazi bağlantılı faşist gruplarca canlandırılıp yeniden dolaşıma sokuldu. Öyle ki, Nazi işbirlikçisi Stepan Andreevich Bandera'nın resmi sloganı haline geldi.

'MERHABA YOLDAŞLAR'I YERİNDEN ETTİ

Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonraysa milliyetçiler ve Rus karşıtları tarafından farklı bir bağlamda yeniden benimsendi. Dönemin ABD Başkanı Bill Clinton'ın da 1995 yılındaki Kiev ziyaretinde bu sloganı kullanması da tartışma yarattı.

Slogan, Ukrayna'da 2014 yılında Batı yanlıları ile Rusya yanlılarını karşı karşıya getiren Meydan protestolarında da sık sık duyuldu; Rusya karşıtlığının bir simgesi olarak kullanılınca, dünya basınında da manşetlere çıktı. Son olarak 2018'de, dönemin Ukrayna devlet başkanı Petro Poroşenko silahlı kuvvetlerin selamlanmasında Sovyet döneminden kalan 'Merhaba Yoldaşlar!' yerine 'Şan olsun Ukrayna'ya' denmesi yönünde bir kararname çıkardı.

Slogan bugün Ukrayna'da faşizmi hatırlattığı gerekçesiyle birçokları tarafından reddedilirken, birçok kişi de 'Slava Ukraine'in sadece vatanseverlik göstergesi olduğunu savunuyor.

ERDOĞAN'A SESLENDİ: BURADA HER ŞEYİ GÖRÜYORUZ

Rusya'da böylesine Rus karşıtı olarak algıladığı sloganın Erdoğan tarafından kullanılmasıysa, Rus basınında öfkeyle karşılandı. Rus devlet televizyonu Rossiya kanalının ünlü sunucusu, gazeteci Olga Skabeyeva, sosyal medya hesabında Erdoğan'ın görüntülerini paylaşarak, "Türkiye Cumhurbaşkanı'na burada Rusya'da her şeyi gördüğümüzü ve duyduğumuzu söylemek istiyorum" dedi.

'YAHUDİ KATİLLERİNİN SLOGANI'

Rossiya kanalının diğer ünlü sunucusu Vladimir Solovyov da, önce Erdoğan'ın selamlama görüntüsünü, ardından 2018 yılında Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Ukrayna'nın başkenti Kiev'de tören kotasını Ukrayna dilinde, "Merhaba askerler" diye selamladığı ile ilgili görüntüyü ekranlara getirerek kıyaslama yaptı.

Nazi iş birlikçilerinin "Slava Ukraine!" sloganı adı altında Ukrayna'da çok sayıda Yahudi sivili katlettiğini söyleyen Solovyov, daha önceki programlarında da "Slava Ukraine!" sloganını atan şahısların Rusya'ya sokulmamasını önermişti.

'MEYDAN OKUMA OLARAK ALGILANDI'

Rusya'nın önde gelen siyasi uzmanlarından Sergey Markov da, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Slava Ukraine!" selamının Moskova'ya karşı meydan okuma olarak algılandığına işaret etti. Rusya uzmanı Aydın Sezer ise Ukrayna'da gelinen noktada bu sloganın 'Rusları gıcık etmek için kullanıldığı'  yorumunu yaptı.

'SADECE PUTİN'İN DEĞİL RUSLARIN DA CANINI SIKTI'

Rusya uzmanı Kerin Has ise Erdoğan'ın selamının Rusya'da Google'dan en çok arananlar arasına girdiğini yazdı. (DIŞ HABERLER, Medya Günlüğü)