Demokratların ilk ön seçiminde büyük kriz: Sonuçlar açıklanamıyor!

ABD'de Demokrat Parti'nin kasım ayındaki başkanlık seçimlerinde çıkaracağı adayı belirleme süreci büyük bir krizle başladı. Iowa'daki ilk ön seçimde, sonuçların açıklanması teknolojik aksaklıklar nedeniyle gecikti. Başkan Donald Trump'ın kampanyası, 'tarihin en uyduruk tren kazası' benzetmesi yaparak rakip partiyle dalga geçti. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de Demokrat Parti'nin kasım ayındaki başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump'a karşı çıkaracağı rakibi belirleme süreci ciddi bir krizle başladı. Iowa eyaletinde düzenlenen ilk ön seçime 'teknoloji gölgesi' düştü; büyük önem atfedilen Iowa'daki sonuçların açıklanması seçim uygulamasındaki teknolojik sorunlar nedeniyle gecikti.

2016'da Hillary Clinton'ın Trump'a karşı kaybettiği seçimlerde 'hacklenme' iddiasını gündeme getirmiş olan partinin kendi iç seçiminde sonuçları açıklayamaması, Amerikan basınında 'büyük bir utanç' olarak tanımlanıyor. Gazetelerde 'kaos', 'felaket', 'kabus', 'kafa karışıklığı' gibi yorumlar öne çıkıyor.

'HACKLENMEDİ'

Demokrat Parti yetkilileriyse sistemin hacklenmediğini vurgulayarak, seçim uygulamasında teknolojik aksaklık ve tutarsızlık yaşanması nedeniyle 1600 okulda yapılan oylama sonuçlarının tek elde toplanamadığını açıkladı. Sonuçların 'bugün, gün içinde açıklanacağı' belirtildi.

TRUMP: SAĞLIK SİSTEMİNİ SİZ Mİ YÖNETECEKSİNİZ?

Trump'ın kampanyası ise Demokratlarla dalga geçme fırsatını kaçırmadı. Açıklamada, rakip partide yaşanan kriz 'tarihin en uyduruk tren kazası' olarak nitelendi; "Halkın bu sürecin adil olduğundan şüphelenmesi doğal bir sonuç olacaktır. Ve bunlar, büyün sağlık sistemimizi yönetmek isteyen insanlar mı?" ifadeleri kullanıldı. Trump'ın kampanya sorumlusu Brad Parscale de Twitter hesabından ayrıca yaptığı paylaşımda, "Ön seçim bile yapamıyorlar, ülkeyi nasıl yönetecekler?" dedi.

Sonuçların gecikmesi, adayları da öfkelendirmiş durumda. Ulusal anketlerde önde giden eski başkan yardımcısı Joe Biden'ın açıklamasında 'sistemde ciddi eksiklikler' olduğu belirtilirken, adayların gerekli şekilde bilgilendirilmesi talep edildi.

SANDERS: BEN ÖNDE GİDİYORUM

Son haftalarda anketlerde hızlı bir yükseliş yakalayan ve partinin adayı olma ihtimalini ciddi biçimde yükselten Bernie Sanders ise kendisinin önde gittiğini savundu. Sanders'ın kampanya ekibi, demokratik sosyalizmi savunan savunan adayın yaklaşık yüzde 28 oranında oy aldığını öne sürdü. Senatr Elizabeth Warren'ın kampanya ekibiyse, ilk sonuçların açıklanmasıyla 'ortaya bazı sayıların' saçılıp, nihai sonucun bilinmemesi nedeniyle Iowa'daki parti yetkililerini eleştirdi. (DIŞ HABERLER)

ABD'de Demokratlar için kritik süreç başlıyor: Trump'a kim rakip olacak?ABD'de Demokratlar için kritik süreç başlıyor: Trump'a kim rakip olacak?