Virüse 'karantina' büyüyor: Çin'in komşuları sınırları kapatıyor

Çin'de ortaya çıkan yeni koronavirüsü nedeniyle ölenlerin sayısı 100'ü, etkilenenlerin sayısı da 4 bini geçti. Rusya ve Moğolistan Çin'le sınır kapılarını kapatırken, çok sayıda ülke vatandaşlarını Wuhan kentinden tahliye etmeye hazırlanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin'den yayılan koronavirüsü nedeniyle birçok kent karantinaya alınırken, Rusya ve Moğolistan da sınır kapılarını kapatma kararı aldı. Rus devlet ajansı TASS, Rusya'nın Çin'le sınır kapılarını kapatacağını duyurdu. Kapıların şu an için 7 Şubat'a kadar kapalı kalması planlanıyor. Rusya, aynı zamanda Çin'e yapılacak turistik turları da iptal etti.

Moğolistan da, koronavirüsünün yayılmasını önlemek için Çin'le sınır kapısını kapattı. Ülkedeki okulların da 2 Mart'a kadar kapalı kalacağı belirtildi. Moğolistan'da bazı kamusal faaliyetler de iptal edildi.

HONG KONG DA KAPATACAK

Hong Kong da sınır kapılarını kapatmaya hazırlanan ülkeler arasında. Hong Kong lideri Carrie Lam, Çin'le sınır kapılarının bir kısmının 'geçici olarak' kapatılacağını açıkladı. Lam, Çin'e giden hızlı tren seferlerinin de askıya alınacağını söyledi. Güney Kore'de ise, Çin'den ülkeye girişlerin yasaklanması için imza kampanyası başlatıldı.

Çin'de toplam 4 binden fazla kişinin virüsten etkilendiği kaydedilirken, hükümetler, Çin'deki vatandaşlarını tahliye etmeye hazırlanıyor.

  • Fransa'nın, Wuhan'daki vatandaşlarını tahliye edecek olan uçağının çarşamba günü hareket etmesi planlanıyor. Uçakta, virüsten etkilenmeyen insanlar, Fransa'ya getirilecek ve karantinaya alınacak. İkinci bir uçakla ise enfekte olan vatandaşların ülkeye getirilmesi planlanıyor.
  • Güney Kore, perşembe günü charter uçuşlarla vatandaşlarını tahliye edecek.
  • Japonya da salı günü Wuhan'dan kalkacak charter uçuşlarla tek seferde 200 vatandaşını ülkeye getirecek. Ancak, en az 650 Japonya vatandaşının Wuhan'dan tahliye edilmesi planlanıyor.
  • Almanya, 90 vatandaşını tahliye edecek.
  • Kazakistan ise, Pekin yönetimi ile 98 Kazak öğrencinin Wuhan'dan tahliye edilmesi içim görüşmelere başladı.
  • Fas, 100 vatandaşını tahliye edecek.
  • İspanya da vatandaşlarını Wuhan'dan tahliye etmek için Avrupa Birliği ve Çin ile görüşmelere başladı.
  • ABD Dışişleri Bakanlığı, Wuhan Konsolosluğu'ndan Amerikan personellerinin tahliye edileceğini, ülkedeki diğer vatandaşlara ise uçakta 'sınırlı sayıda koltuk' ayrılacağını söyledi.
  • Kanada Dışişleri Bakanlığı, Wuhan'da 167 vatadandaşının olduğunu ve sekiz kişinin konsolosluktan yardım istediğini açıkladı. Ancak, talepler üzerine değerlendirmelerin başlayacağı bildirildi.
  • Çin'deki Rus Büyükelçiliği ise, iki ülkenin tahliye için görüştüğünü duyurdu.
  • Hollanda hükümeti, 20 vatandaşını tahliye etmeyi planlıyor. (DIŞ HABERLER)