Auschwitz'in 75'inci kurtarılış yıldönümü: Bellek kaybını durdurmak için geri döndüler

Nazi Almanyası'nın ölüm kampı Auschwitz'in kurtarılışının 75'inci yılında, soykırımdan kurtulanlar geri döndü. 92 yaşındaki Benjamin Lesser, "Dünyadaki bellek kaybını durdurmak için geri döndüm" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Nazi toplama kampı Auschwitz'in Sovyet Ordusu tarafından kurtarılışının 75'inci yıldönümü dünya çapında törenlerle anılıyor. Polonya'da bulunan ölüm kampındaki törene, buradan kurtulan 200'den fazla kişi katıldı. ABD, Avrupa, İsrail ve Avustralya gibi çeşitli ülkelerden yıldönümü için dönenlerin yaşları 75 ila 101 arasında değişirken, 50 terapist ve sağlık görevlisi tören sırasında hazırda bekletildi. Almanya devletini Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier'ın temsil ettiği törende, soykırımdan kurtulanlar 'Ölüm Duvarı'na çelenk bırakıp mum yaktı.

Nazi ölüm kampından kurtulan 92 yaşındaki Polonya doğumlu Benjamin Lesser, "Holokost, yalnızca hükümet tarafından desteklenmekle kalmadı, hükümet, Holokost'u zorunlu kıldı ve normal insanlardan katiller yarattılar" dedi. Lesser, "Bana yapılanların hiçbir ayrıntısını unutmamak, anıları canlı tutmak ve dünyadaki bellek kaybını durdurmak için geri döndüm" diye konuştu.

Auschwitz'in girişinde 'Çalışmak özgürleştirir' yazan metal tabelasının altından geçerek 75 yıl sonra kampa dönen 90 yaşındaki Jona Laks, "Bu dar kapıdan bir sürü insan geçti ve hiçbiri geri dönmedi, hayatlarını bu dikenli tellerin ardında bitirdiler" dedi. Kampa 17 yaşında alınan, bugün Los angeles'ta yaşayan 92 yaşındaki David Lenga ise SS subayları için kamp battaniyelerinden montlar yaparak hayatta kaldığını, bu yolla yemek alabildiğini söyledi. Kamptan kurtulduktan sonra Beverly Hills'de terzilik yapan Lenga, "Holokost'un beni tanımlamasına izin vermedim" diyor.

100'den fazla ailenin kampa geri dönüşünü finanse eden Yahudi Kongresi (WJC) başkanı Ronald Lauder ise "Hayatta kalanlardan birçoğunu kaybettiğimiz için muhtemelen bu son büyük anma töreni olacak" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)