İngiltere'de erkeklerin cinayet davalarında 'sert seks' savunması kullanmasına karşı kampanya

İngiltere'de 22 yaşındaki Grace Millane'i cinsel ilişki sırasında öldüren erkek zanlının 'oynadıkları seks oyunun yanlış bir dönemece girmesiyle partnerinin hayatını kaybettiği' savunması tepki çekti. 'Buna Rıza Gösteremeyiz' adındaki grup, erkek sanıkların 59 davada bu 'mazeret'i öne sürdüğüne dikkat çekerek yasal düzenlemenin değiştirilmesi için kampanya başlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de çok sayıda erkeğin cinsel ilişki sırasında öldürdükleri kadınlar için 'sert seks' savunmasını kullanmasına karşı bir kampanya başlatıldı. Buna Rıza Gösteremeyiz (We Can't Consent To This) adındaki grup, 59 davada erkek sanığın 'oynadıkları seks oyunun yanlış bir dönemece girmesiyle partnerlerinin hayatını kaybettiği' savunmasını kullandığına işaret ederek bu konuda gerekli kanun değişikliğinim yapılması gerektiğini savunuyor. 'Sert seks' mazeretinin yasalarda yer almaması için milletvekillerine baskı yapan gruba Guardian gazetesi ve kadınlara yönelik yayın yapan Grazia dergisi de destek veriyor.

Özellikle Yeni Zelanda'da seyahat ettiği sırada cinsel partneri tarafından boğularak öldürülen İngiliz Grace Millane'in davası İngiltere'de büyük ses getirmiş durumda. 22 yaşındaki genç kadını öldüren erkek zanlı, Grace Millane'in seks sırasında 'boğulmak' istediğini ve bu yüzden Millane'i yanlışlıkla öldüğünü söyleyerek bunu cinayet davasında bir mazeret olarak öne sürdü. 1 Aralık 2018'de hayatını kaybeden Grace Millane'in Yeni Zelanda'da görülen davasında jüri sanığın suçlu olduğuna hükmetti.

BDSM (hakimiyet, itaat, sadizm ve mazoşizm) akımı Grinin Elli Tonu kitabı ve filmiyle açıkça konuşulan bir konu haline gelirken, Millane'in hayatını kaybetmesiyle özellikle İngiltere'de tartışmaya açılmış durumda. İngiltere'nin eski baş savcılarından Harriet Harman, Millane'in öldürülmesinin ardından, cinayetin gerçekten de kazara işlenmesi halinde bile erkeklerin 'cinsel ilişki sırasında kazara ölümün gerçekleştiği' mazeretini kullanamaması amacıyla kanunların değişmesi için yapılan kampanyanın öncülerinden. İşçi Partisi milletvekili Harman, 'kadınların şiddet istediği için hayatını kaybettiği' savunmasının yapılmaması gerektiği görüşünde. Konuyla ilgili görüşleri sorulan İngiltere Başbakanı Boris Johnson da bu konuda Harman'a katıldığını ve kanunların net olmasını sağlayacaklarını aktardı.

SEKS SIRASINDA ŞİDDET NE KADAR YAYGIN?

En son olarak BBC adına yapılan bir araştırma, İngiltere'de 40 yaşın altıdaki üç kadından birinin rızaya dayalı cinsel ilişki sırasında istemedikleri halde "tokatlama, boğma, havasız bırakma, ağız kapama ve tükürme" gibi şiddet eylemlerine maruz kaldıklarını ortaya çıkarmıştı. Ankete katılanların yüzde 20'si -isteyip istemediklerinden bağımsız olarak - bu davranışlara maruz kaldıkları için korktuklarını ya da kötü hissettiklerini söyledi.

Savanta ComRes adlı kamuoyu araştırma şirketinin İngiltere'de yaşları 18 ile 39 arasında değişen 2002 kadınla yaptığı araştırmadaysa, "tokatlama, boğma, havasız bırakma ve tükürme" eylemleri sıralanarak "Rızaya dayalı cinsel ilişki sırasında bunlara hangi sıklıkla maruz kaldınız?" sorusuna katılımcıların yüzde sekizi "Her zaman", yüzde 12'si "Çoğu zaman" ve yüzde 22'si de "Bazen" diye yanıt verdi.

Sonuçları yorumlayan "The Centre for Women's Justice" adlı kadın kuruluşu, "Şiddete, tehlikeli ve aşağılayıcı eylemlere rıza göstermeleri için kadınlar üzerindeki baskı artıyor. Bunun en olası nedeni aşırı pornografinin kolay erişilebilir olması, normalleştirilmesi ve yaygın olarak tüketilmesi olabilir" açıklamasını yaptı. Women's Aid adlı başka bir kadın kuruluşunun Başkan Yardımcısı Adina Claire de "Cinsel ilişkiye rıza göstermek, tokatlama ya da boğma girişiminin ciddiyetini azaltmaz" dedi. (BBC Türkçe)