Çin'deki virüsün yayılma hızı hesaplandı

İngiliz bilim insanları, Çin'de ortaya çıkan yeni koronavirüsünün yayılma hızını hesapladı. Buna göre, etkilenen her bir kişi virüsü ortalama 2.5 kişiye bulaştırıyor. Araştırmalarda, salgının durdurulması için vakaların yüzde 60'ında bulaşma riskinin sıfırlanması gerektiği tespit edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin'in Wuhan kentinden yayılarak en az 56 kişinin ölümüne yol açan, ülkede 10'u aşkın kentte 60 milyondan fazla insanın karantinaya alınmasına sebep olan dünya çapında 2 bin kişiyi etkileyen yeni koronavirüsüyle ilgili en çok merak edilen noktalardan biri, yayılma hızı. İngiltere'de yapılan iki ayrı araştırmaysa bu konuda karamsar bir tablo ortaya koydu. Araştırmalara göre, şu an yeni koronavirüsünden etkilenmiş olan her bir kişi, virüsü iki ila üç kişiye bulaştırıyor.

Londra'daki Imperial College'da yapılan bir araştırma, geriye dönük hesaplamalarla Wuhan'da 18 Ocak tarihinde yaklaşık 4 bin kişinin virüsten etkilendiği sonucuna vardı. Araştırmaya göre dünya çapında gelinen noktada, virüsten etkilenen her bir kişi hastalığı iki ila üç yeni kişiye bulaştırıyor. Araştırma ekibinin başındaki salgın hastalık uzmanı Neil Ferguson, yayılma hızı nedeniyle salgına sadece Çin içinde son verilip verilemeyeceğinin belirsiz olduğunu söylüyor.

Yine İngiltere'de bulunan Lancaster Üniversitesi ise yayılma hızı hesaplarında benzer bir sonuca vardı. Bu araştırmaya göre de, etkilenen her bir kişi, virüsü ortalama 2.5 kişiye bulaştırıyor. Araştırmada, "Wuhan'daki salgın kontrol altına alınamazsa, 4 Şubat gününe gelindiğinde çok daha büyük bir durumla karşı karşıya kalınacağını öngörüyoruz" ifadeleri kullanıldı. Bu araştırmanın tahminlerine göre, 4 Şubat'a gelindiğinde, sadece Wuhan'da 190 bin kişi etkilenmiş, virüs Çin'in diğer kentlerinde de yerleşik hale gelmiş ve diğer ülkelere yayılma hızı da ciddi biçimde yükselmiş olabilir.

'VAKALARIN YÜZDE 60'ININ BULAŞMA İHTİMALİ YOK EDİLMELİ'

İki araştırmada da, salgının tersine çevrilmesi için 'vakaların en az yüzde 60'ında bulaşma ihtimalinin sıfırlanması gerektiği' sonucuna varıldı. Bu nedenle, Çin içinde alınan önlemlerin etkili olması gerekliliğinin altı çizildi. (DIŞ HABERLER)

Çin: Virüs giderek güçleniyor, yayılma hızı artabilirÇin: Virüs giderek güçleniyor, yayılma hızı artabilir