Trump'tan 'Yüzyılın Anlaşması' planı: Filistinliler negatif yaklaşabilir

ABD Başkanı Donald Trump, 'Ortadoğu'daki soruna kalıcı çözüm getireceğini' vadettiği planı salı günü açıklayacağını duyurdu. Trump, 'Yüzyılın Anlaşması' planı için "Harika bir plan. Filistinliler başta negatif yaklaşabilir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump, başkan seçilmesinden bu yana 'Yüzyılın Anlaşması' dediği ve İsrail-Filistin sorununa kalıcı çözüm getireceğini vadettiği yeni Ortadoğu barış planını birkaç gün içerisinde açıklayacağını söyledi. Trump, "Harika bir plan. Filistinliler başta negatif yaklaşabilir ama onlar için de iyi bir plan olduğunu görecekler" diye konuştu.

İsrail BaşbakanI Binyamin Netanyahu ve siyasi rakibi Mavi-Beyaz ittifakının lideri Benny Gantz'ın 28 Ocak Salı günü Washington'a gitmesi bekleniyor. Trump, planın Netanyahu ve Gantz'ın Beyaz Saray ziyaretinden önce kamuoyuna duyurulacağını ifade etti. ABD Başkanı, 'aylardır üzerinde çalışılan ve geçen yılın sonunda tamamlandığı' belirtilen plan için "Gerçekten işe yarayabilecek bir plan" dedi. ABD Başkanı, Filistinli yetkililerle de heyetler düzeyinde temas halinde olduklarını ifade ederek, "Önümüzdeki dönemde de yeni görüşmeler olacak" dedi.

ABD basını, geçen yıl Aralık ayında İsrail'deki siyasi belirsizlik nedeniyle Beyaz Saray'ın planının açıklanma tarihinin ertelendiğini yazmıştı. Trump'ın açıklayacağı planın kapsamı ve içeriği konusunda basına sızmış olan fazla bir bilgi bulunmuyor. Trump Twitter paylaşımında "ABD, (İsrail) Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Mavi-Beyaz lideri Benny Gantz'ı Beyaz Saray'da ağırlamaktan memnuniyet duyacak. Çok iyi bir şekilde sakladığımız barış planının detaylarına dair yazılan haberler tamamen spekülatif" dedi.

TRUMP'IN DAMADI PLANLADI

ABD Başkanı Trump, 2016'da göreve geldikten kısa bir süre sonra kızı Ivanka Trump'ın eşi Jared Kushner'i Ortadoğu danışmanı olarak atamış, İsrail-Filistin sorununa 'kalıcı çözüm getirecek' olan bir planın geliştirilmesi için de damadını görevlendirmişti. Kushner, geçen yıl Şubat ayında Sky News Arapça televizyon kanalına verdiği bir röportajda hazırladığı plan için "Tüm bu çatışmanın insanların ticaret yapma ve hayatlarını geliştirme fırsatlarını ellerinden aldığı anlıyoruz. Umarım, biz bu sorunu çözdüğümüzde, Filisin halkı, İsrail halkı ve bölge halkı için çok daha fazla fırsat yaratıldığını göreceğiz" demişti.

NELERİ KAPSIYOR?

Açıklanacak barış planında İsrail işgali altında olan Batı Şeria topraklarına ne olacağı, bu topraklardaki Yahudi yerleşimlerinin statüsünün nasıl tanımlanacağı, Batı Şeria'nın ne kadarlık bir bölümünün İsrail kontrolünde bırakılmasının öngörüleceği, Filistinli mültecilerin anavatanlarına dönüp dönemeyeceği, Doğu Kudüs'ün olası bir iki devletli çözüm önerisinde Filistin'in başkenti olarak tanınıp tanınmayacağı sorularına yanıt verilmesi bekleniyor. (BBC Türkçe)