Çin'in virüsle mücadelesi 'SARS savaşçısı'na emanet

Pekin yönetimi, dünya çapında salgına yol açmasından endişe edilen yeni virüsle mücadeleyi, 'SARS savaşçısı' doktor Zhong Nanshan'a emanet etti. Zhong'un kararıyla Çin'de iki kent karantinaya alınırken, son olarak virüsün Singapur'a sıçradığı açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin'in Wuhan kentinden yayılan yeni virüs nedeniyle ölenlerin sayısı 17'ye çıkarken, Pekin yönetimi bir kentte daha karantina ilan etti. 11 milyon kişinin yaşadığı Wuhan'ın ardından, 7 milyon nüfuslu Huanggang kentine de ulaşım askıya alındı. Çin, en az 631 kişinin daha etkilendiğini açıklarken, virüsle mücadele de kamuoyunda 'SARS savaşçısı' olarak tanınan ünlü Çinli doktor Zhong Nanshan'a emanet edildi.

2003'TE 'KAHRAMAN' İLAN EDİLMİŞTİ

.

84 yaşındaki Zhong Nanshan, 17 yıl önce yine Çin'den 30 ülkeye yayılan ve 774 kişinin ölümüne yol açan SARS virüsü konusunda sesini ilk yükselten doktor olarak tanınıyor. Solunum yolları hastalıkları üzerine uzman olan Zhong, Çin'in SARS krizinin ciddiyetini saklamaya çalışmakla suçlandığı 2003 yılında, bir gazetecinin sorusu üzerine kendini tutamayarak "Hiçbir şey kontrol altında değil" demişti.

SARS'ın kaynağının ve nasıl bulaştığının henüz bilinmediğini, önlemlerin yetersiz olduğunu anlatan Zhong, bu söyleşiden sonra Çin'in virüsle mücadelesinde kilit bir rol üstlenmişti. Çin devlet televizyonu da Zhong'u 'konuşma cesareti'nden dolayı övmüş, ünlü doktor 'kahraman' olarak anılmaya başlamıştı.

'KARANTİNA KARARINI ZHONG ALDI'

Zhong şimdi, koronavirüsünün bir türü olduğu belirtilen yeni virüsle mücadelede de Çin devletinin yüzü olacak. Pekin yönetimi ünlü doktoru, Ulusal Sağlık Komisyonu'nun yeni virüse yönelik araştırmasının başına getirdi. Çin yeni yılının kutlanacağı cumartesi gününe dek milyonlarca kişinin seyahat etmesinin beklendiği bir dönemde Wuhan ve Huanggang'a getirilen ulaşım yasaklarının ardında da, ünlü doktorun bulunduğu sanılıyor. Yeni virüsün insandan insana bulaşabileceği uyarısını ilk yapan da yine Zhong oldu.

Çin devlet gazetesi Halkın Günlüğü, Zhong'un yeni görevini '84 yaşındaki savaşçının dönüşü' diye duyurdu.

SARS krizinin aksine bu kez daha açık bir politika yürüttüğü gözlenen Pekin yönetimi, yetkilileri de salgına dair bilgi saklamamaları konusunda uyardı.

WUHAN'DAKİ DOKTOR: BİNLERCE HASTA VAR

Virüsün kaynağı olan Wuhan'daysa salgının giderek yayıldığı iddia ediliyor. BBC'ye konuşan bir doktor, "Virüs korkutucu bir hızda yayılıyor. Hastanelerde, bir doktora görünebilmek için bekleyen binlerce hasta var" dedi. Doktor, koronavirüsü için tedavi yöntemlerinin bilindiğini söylese de, "Fakat şu an korkuyorum çünkü bu yeni bir virüs ve sayılar endişe verici... Sokakta neredeyse kimse yok..." diye konuştu. Doktor, marketlerde sebze veya bisküvinin bile kalmadığını anlattı. (DIŞ HABERLER)