Yunanistan'da ilk kadın cumhurbaşkanı

Komşu Yunanistan'da, eski Danıştay başkanı olan Katerina Sakellaropoulou cumhurbaşkanlığına seçildi. Sakellaropoulou, Yunanistan'ın ilk kadın cumhurbaşkanı olacak. Parlamentodaki oylamada, iktidar ve muhalefet partilerinin nadir bir uzlaşmayla Sakellaropoulou'yu desteklemesi dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Komşu Yunanistan'da, görev süresi mart ayında dolacak olan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos'un yerine gelecek isim belli oldu. Başbakan Kiryakos Miçotakis'in geçtiğimiz hafta "Ülkemizin en üst düzey pozisyonunda saygın bir Yunan kadınının bulunmasının vakti geldi" diyerek aday gösterdiği eski Danıştay başkanı Katerina Sakellaropoulou, Yunan parlamentosunda yapılan oylamada ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı seçildi.

İKTİDAR VE MUHALEFET BİRLEŞTİ

63 yaşındaki Sakellaropoulou, 300 sandalyeli parlamentoda 261 vekilin desteğini alarak ilk turda seçildi. Miçotakis'in iktidardaki partisi Yeni Demokrasi'nin yanı sıra muhalefetteki solcu SYRIZA ve merkez soldaki Değişim için Hareket İttifakı da Sakellaropoulou'ya destek verdi. Hemen her konuda bölünmelere sahne olan Yunan siyasetinin, Sakellaropoulou'ya destek için birleşmesi dikkat çekti.

13 MART'TA DEVRALACAK

Sakellaropoulou, Yunanistan'ın parlamenter sisteminde büyük ölçüde simgesel önem taşıyan cumhurbaşkanlığını 13 Mart'ta devralacak.

ÇEVRECİ, SOLCU, KEDİ AŞIĞI

1956 yılında Selanik'te doğan Sakellaropoulou, ülkenin ilk kadın Danıştay Başkanı sıfatını da taşıyor. Sakellaropoulou, Atina Üniversitesi'nin hukuk fakültesinden mezun olduktan Paris'teki Sorbonne Üniversitesi'nde anayasa ve idare hukuku üzerine yüksek lisans yaptı. Çevre sorunlarına ilgisi ve bu konudaki makaleleriyle tanınan Sakellaropoulou, çevre yasalarını üzerine çalışan bir vakfın da başkanı. Sol bir gelenekten gelen Sakellaropoulou, kedileri çok sevmesiyle de tanınıyor. (DIŞ HABERLER)

Yunanistan'a kadın cumhurbaşkanı geliyorYunanistan'a kadın cumhurbaşkanı geliyor