En ünlü tablolardan biri restore edildi, ortaya çıkan 'İnsan gözlü kuzu' şaşkınlık yarattı

Dünyanın ilk yağlı boya tablosu olarak kabul edilen ve en ünlü eserlerden biri olan Ghent Altar Panosu'ndaki restorasyonun sonucu, sanat dünyasını şoka uğrattı. Restorasyon, van Eyck kardeşlerin imzasını taşıyan tablodaki orijinal kuzunun ortaya çıkarılması için yapıldı ancak kuzunun 'insan gözleri' şaşkınlık yarattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sanat tarihinin en ünlü tablolarından biri olan Ghent Altar Panosu'nda aylardır beklenen milyonlarca dolarlık restorasyon çalışmasının sonucu şok yarattı. Panodaki 'gizemli kuzu'nun gözlerinin, restorasyon sonrası insan gözlerine aşırı derecede benzediğinin ortaya çıkması şaşkınlığa yol açtı.

Hubert ve Jan van Eyck kardeşlerin 1432 yılında tamamladığı Ghent Altar Panosu, dünyanın ilk yağlı boya tablosu olarak kabul ediliyor. Belçika'nın Ghent kentindeki Aziz Bavo Katedrali'nde sergilenen eserin orta panelinde, İsa için kurban edilen bir kuzu figürü bulunuyor.  Ancak kuzunun 1550 yılında yeniden bir başka ressam tarafından yeniden çizildiği ortaya çıkmış, bu nedenle de 2018'de 'gerçek kuzu'nun hayata döndürülmesi için restorasyon kararı alınmıştı.

'KELİMELERLE ANLATILAMAZ'

Ancak The Guardian gazetesine göre, bu restorasyonun sonucunda ortaya çıkan 'gerçek kuzu', 'insan gözleri' nedeniyle 'herkes için bir şok' oldu. Orijinal kuzunun gözlerinin çok daha büyük, canlı ve ayrıntılı olması rahatsız edici bulunurken, Smithsonian dergisi "Alarm verici derecede insana benziyor" yorumu yaptı.

Restorasyon ekibinin başındaki Hélène Dubois bile ortaya çıkarılan orijinal figürü 'karikatür'e benzetti. Art Newspaper'a konuşan Dubois, "Erken Hollanda tablolarında böyle bir şey hiç gözlemlenmemişti" dedi. Belçika'nın Kraliyet Kültürel Mirası Enstitüsü'nden kuratörler de, "Bu sonuç kelimelerle anlatılamaz" açıklaması yaptı.

Sosyal medyada da, kuzunun önceki ve yeni görüntüsü 'kabus gibi' yorumlarıyla paylaşıldı.

Ghent kuzusunun, son yıllarda gündeme gelen 'Maymun İsa' gibi başarısız restorasyonların aksine, profesyonel bir ekip tarafından aylar süren bir çalışmayla orijinal haline döndürülmüş olmasına dikkat çekiliyor.  (DIŞ HABERLER)