Çin: Yeni virüs insandan insana bulaşabiliyor

Çin'de yüzlerce kişiyi etkileyen virüsten ölenlerin sayısı dörde çıktı. Yetkililer, bugüne dek sadece hayvanlardan geçtiği sanılan virüsün insandan insana da bulaşabildiğini açıkladı. Salgının yayılmaması için dünya çapındaki havalimanlarında çeşitli önlemler alınıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin'de bir tür zatürreye sebep olarak yüzlerce kişiyi etkileyen virüsten ölenlerin sayısı dörde yükseldi. Pekin yönetimiyse, virüsün insandan insana bulaşabildiği açıkladı.  Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, Guangdong eyaletindeki en az iki vakanın insandan insana geçtiğini duyurdu. Bugüne dek, virüsün insanlara hayvanlardan bulaştığı sanılıyordu.

Resmi açıklamaya göre şu ana dek Pekin ve Şangay'ın da dahil olduğu birçok kentte 200'den fazla kişiye bulaşan virüs, son olarak 89 yaşındaki birinin ölümüne yol açtı. Salgının geçtiğimiz aralık ayında ilk başladığı Wuhan'da en az 15 sağlık görevlisinin virüsten etkilendiği, birinin durumunun ağır olduğu da açıklandı. Uzmanlar, virüsten etkilenenlerin sayısının gerçekte 2 bine ulaştığını savunuyor.

Çin'de görülen koronavirüs salgını ABD'ye sıçradıÇin'de görülen koronavirüs salgını ABD'ye sıçradı

2019-nCoV olarak bilinen virüsün, corona virüsünün daha önceden insanlarda görülmeyen bir türü olduğu sanılıyor. Uzmanlar, virüsün Wuhan'da denizcanlılarının ve yabani hayvanların satıldığı bir pazardan yayıldığına inanıyor. Çeşitli türleri olan corona virüsünün bugüne dek sadece altı çeşidinin bulunduğu sanılıyordu. Çin'deki vakaların insandan insana da geçtiğinin netleşmesi halinde, bu sayı yediye çıkacak.

NASIL KORUNULUR?

Virüsün kısa süre önce Wuhan'a giden kişilerce Tayland, Japonya ve Güney Kore'ye de taşındığı bilinirken, Dünya Sağlık Örgütü canlı hayvanlarla temastan kaçınılması, iyi pişmemiş et ve yumurta yenmemesi, grip semptomları gösteren kişilerle de temas kurulmaması gibi uyarılarda bulundu.

SEMPTOMLARI NE?

Yeni virüsün semptomları arasında solunum sıkıntısı, ateş, öksürük ve nefes darlığı bulunuyor.

DÜNYA ÇAPINDA ÖNLEMLER

Virüse karşı Asya'da alınan önlemler de artırılmış durumda. Singapur, Hong Kong ve Tokyo'daki havalimanlarında Wuhan'dan gelen yolcular sağlık kontrolünden geçiriliyor. ABD'nin San Francisco, Los Angeles ve New York kentlerinin yanı sıra Çinli turistlerin uğrak noktası Avustralya'da da benzer önlemler alındı. (DIŞ HABERLER)

Etiketler çin virüs corona