Yunanistan’dan veto adımı: Libya krizi için Atina devrede

Pazar günü Berlin’de düzenlenecek barış konferansına davet edilmeyen Yunanistan, komşu ülkedeki krize müdahil olmak için farklı yollar deniyor. Atina yeni süreçte veto kartını masaya sürüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, perşembe günü Alpha TV ile yaptığı röportajda, Yunanistan'ın Kuzey Afrika ülkesi Libya'daki krizin tartışılacağı Berlin konferansına davet edilmemesini 'yanlış' olduğunu söyledi. Miçotakis, “Yunanistan, Avrupa Konseyi’nin Libya ile ilgili Türkiye ile mutabakat feshinin içermeyen hiçbir siyasi çözümü kabul etmeyecek” dedi.

Miçotakis ayrıca, Yunanistan'ın Avrupa Birliği (AB) üyelerine, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'e ülkenin Libya konusundaki çizgisinin ana hatlarını belirten mektuplar gönderdiğini açıkladı. “Libya'ya olan ilgimizin yanı sıra (mektuplar) Türkiye'nin Libya ile imzaladığı kabul edilemez mutabakata da odaklanıyor” açıklamasında bulunan Miçotakis, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile de özel bir telefon görüşmesi gerçekleştireceğini bildirdi.

TÜRKİYE İLE DİYALOG KANALLARI AÇIK

Türkiye'nin, Yunanistan karasularına sismik bir gemi göndermesi durumunda ne yapacağı sorulduğunda Miçotakis, "Ne gerekiyorsa" yanıtını verdi. Ancak böyle bir ihtimalden kaçınmak için ne gerekiyorsa yapılacağını da ekleyen Miçotakis, Türkiye ile iletişim kanallarının açık olduğunu söyledi.

HAFTER ATİNA'DA

Miçotakis’in söz konusu açıklamaları gerçekleştirdiği saatlerde Libyalı General Halife Hafter, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile bir araya geldi. Hafter'in ayrıca, Mitçotakis ile görüşmesi de bekleniyor. Perşembe gecesi Haftar ile ilk resmi olmayan toplantı yapan Dendias, cuma günü, Atina saati ile 10:30'da Libyalı komutanı resmi görüşmeler için bakanlığa kabul etti. Hafter, Başbakan Mitsotakis ile parlamentoda saat 13:00'da bir araya gelecek.