Rus uzman Semyonov: Putin Hafter'in yaptığını unutmayacak

Libyalı General Halife Hafter'in Moskova'da terk ettiği toplantıya dair yeni bir iddia ortaya atıldı. Bloomberg, Türkiye ve Rusya'nın ateşkes çağrısını Libyalı taraflar dahil, hiçbir aktöre danışmadan yaptığını öne sürdü. Rus uzman Kirill Semyonov ise Hafter'in Moskova'yı terk etmesi hakkında "Putin bunu unutmayacaktır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İç savaştaki Libya'da kalıcı ateşkes sağlanması için Moskova'da yapılan ancak General Halife Hafter'in terk ettiği toplantının arka planında büyük bir gerilim yaşandığı, Türkiye ve Rusya'nın hazırlanan anlaşmayı diğer aktörlerin hiçbirine önceden göndermediği öne sürüldü. İddiaya göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçtiğimiz hafta İstanbul'dan yaptığı ateşkes çağrısı da Libya'daki savaşın taraflarına önceden danışılmadı.

Amerikan haber sitesi Bloomberg'ün Türk, Rus ve Libyalı yetkililere dayandırdığı haberinde, Erdoğan ve Putin'in ateşkes çağrısı için "Tarafların ikisi de, Libyalılara, Mısır'a, Birleşik Arap Emirlikleri'ne veya nisandan beri bir ateşkes üzerinde çalışan BM'ye danışmaya gerek görmemişti" denildi.

'TRABLUS'UN DA HABERİ YOKTU'

Bloomberg'e konuşan iki yetkili, ateşkes çağrısının Türkiye'nin desteklediği Trablus merkezli hükümeti de şaşırttığını, 'üst düzey bir ismin ne olduğunu anlamak için hızla İstanbul'a uçtuğunu' söyledi. Putin'in de iç savaşı diğer tarafındaki Hafter'i destekleyen Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin liderlerine, ateşkes çağrısını yaptıktan sonra telefon ettiği belirtildi. Haberde, "Yetkililerden biri, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin Türkiye'ye çok fazla taviz verildiğini düşündükleri anlaşmayı desteklemediğini söyledi" ifadeleri yer aldı.

'HAFTER TÜRK-RUS GÜCÜNE KARŞI ÇIKTI'

Bloomberg'e isim vermeden konuşan Moskova'daki bir kaynak, Hafter'in anlaşmayı imzalamamasının iki nedeni olduğunu söyledi. Buna göre Libyalı general, kendisine bağlı güçlerin Trablus'un dışından çekilmesine yol açabilecek bir maddeye ve ateşkesi bir Türk-Rus gücünün koruması planına karşı çıktı.

Moskova'daki toplantı hakkında bilgi sahibi olan bir Türk yetkiliyse, planlanan ateşkesin Türkiye ve Rusya'nın doğalgaz ve petrol aramalarında işbirliği yapmasının önünü açacağını, Türkiye'nin Trablus hükümetiyle yaptığı deniz sınırı anlaşmasını koruyacağını söyledi.

'EFSANEVİ İNADINI HESABA KATMADILAR'

Makalede, Putin'in Hafter'i Moskova'ya davet ederken '76 yaşındaki generalin efsanevi inadını hesaba katmadığı' yorumu da yer aldı. Bloomberg, "Hafter'in Putin'i geri çevirmeye cüret etmesi, Libya'nın iç savaşının ne kadar öngörülemez hale geldiğinin bir göstergesi" ifadelerini kullandı. Berlin'de pazar günü düzenlenmesi beklenen barış konferansının zorlu geçeceğine işaret eden Bloomberg, Libya için "Hiçbir şey planlandığı veya göründüğü gibi gitmiyor" yorumu yaptı. Bloomberg, Libya'nın eski sömürgecisi İtalya'nın da geçtiğimiz haftaki ateşkes girişiminde son anda başarısız olduğunu hatırlattı.

'RUSYA'YA DARBEYDİ, PUTİN UNUTMAZ'

Kremlin destekli Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi'nden Libya uzmanı Kirill Semyonov ise Hafter'in Moskova'yı terk etmesinin Putin'i kızdıracağını söyledi. Semyonov, "Putin bunu unutmayacaktır. Hafter, anlaşmayı imzalaması beklenirken fiilen kaçtı. Bu, ev sahiplerine karşı saygısızlık ve Rusya'nın itibarına bir darbeydi" yorumu yaptı. (DIŞ HABERLER)

Libya konferansının davetlileri açıklandıLibya konferansının davetlileri açıklandı

Rusya: Hafter iki gün süre istediRusya: Hafter iki gün süre istedi

Hafter anlaşmayı imzalamadan Moskova'yı terk ettiHafter anlaşmayı imzalamadan Moskova'yı terk etti

Erdoğan: Hafter önce 'evet' dedi sonra kaçtıErdoğan: Hafter önce 'evet' dedi sonra kaçtı

Lavrov: İdlib'den çok sayıda militan Libya'ya gittiLavrov: İdlib'den çok sayıda militan Libya'ya gitti

Etiketler libya Türkiye hafter