Demokrat aday adayları kozlarını paylaştı: Ortadoğu'da ters düştüler

ABD’de 2020 başkanlık seçimi için yarışan Demokrat Partili aday adayları, Iowa eyaletinde düzenlenen televizyon tartışmasında kozlarını paylaştı. Tartışmaya, 'bir kadının ABD başkanı olup olamayacağı' ve Suriye'de ne kadar asker bırakılması gerektiği soruları damga vurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump'ın son dönemdeki dış politika hamleleri, 2020 başkanlık seçimleri için yarışan Demokrat Partili başkan aday adayları arasındaki son televizyon tartışmasına da damga vurdu. Demokrat adayların dünkü tartışmasında ABD'nin iç sorunlarından çok dış politika tartışıldı. Adayların IŞİD'le mücadele gerekeçesiyle Suriye ve Irak'ta asker bırakılıp bırakılmayacağına dair farklı görüşleri dikkat çekti.

Yarışın en liberal adaylarından Elizabeth Warren ve Bernie Sanders Ortadoğu'daki Amerikan askerlerinin geri çekilmesi gerektiğini savunurken, eski Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Minnesota Senatörü Amy Klobuchar, IŞİD'le mücadele için az sayıda askerin bölgede kalması gerektiğini savundu.

Klobuchar ABD'nin Suriye'de Türkiye sınırındaki Amerikan askerlerinin bir kısmını çekmesinin hata olduğunu savunarak ABD güçlerinin Ortadoğu'da kalması gerektiğini söyledi. Warren, “Birliklerimizi oradan çekmemiz gerek. Ordumuzdan askeri yollarla çözülemeyen sorunları çözmesini istemeyi bırakmalıyız. Orada kalmamız duruma yardımcı olmuyor” dedi.

'BM'Yİ YENİDEN İNŞA EDECEĞİM'

Sanders ise “Amerikalılar trilyonlarca dolara mal olan sonsuz savaşlardan bıkmış usanmış durumda” diye konuştu. ABD'nin Vietnam ve Irak'taki savaşlarının ‘yalanlar üzerine kurulduğunu’ belirten Sanders, başkan seçilirse uluslararası çatışmaları diplomatik yollarla çözmek için Birleşmiş Milletler ve Dışişleri Bakanlığını ‘yeniden inşa edeceğini’ söyledi.

Indiana South Bend Belediye Başkanı Pete Buttigieg ise Amerikan birlikleri olmadan da ABD'nin Ortadoğu'yla ilgilenmesinin mümkün olduğunu ifade ederek, Irak savaşına karşı olduğunu söyleyen Trump'ı şu an bölgede daha fazla asker bulundurmakla eleştirdi. Milyarder iş insanı Tom Steyer de ABD'nin Ortadoğu'da koalisyon kurması gerektiğini savundu. ABD'nin bölgede 20 yıldır hiçbir stratejisi olmadığını ve hatalar yaptığını belirten Steyer, “Ortadoğu'da ne yaptığımızı gerçekten kendimize sormamız gerek” dedi.

'KADIN BAŞKAN' GERİLİMİ

Tartışmanın öne çıkan bir diğer konusuysa, bir kadının başkan olup olamayacağı meselesiydi. Yarışın en solundaki adayları olarak tanımlanan ve kampanyalarında şimdiye kadar birbirlerini hedef almayan, sağlık reformu, büyük şirketlerin daha fazla vergi ödemesi gerektiği konusunda da benzer çizgide olan Elizabeth Warren ve Bernie Sanders arasında, bu nedenle gerginlik yaşandı.

Warren'a 2018'de ‘bir kadının başkan seçilemeyeceği’ yönündeki sözleri sorulan Sanders, böyle bir söylemde bulunduğunu inkâr ederken, Warren Sanders'ın kendisine o sözleri sarf ettiğini söyledi. Tartışma sonrası Warren ve Sanders'ın aralarında geçen kısa bir konuşmanın ardından el sıkışmadan ayrılmaları iki Demokrat aday adayı arasındaki gerginliğin büyüdüğü yorumlarına neden oldu. (DIŞ HABERLER, Sputnik)