Sadr'dan ABD'ye karşı 'milyonluk yürüyüş' çağrısı

Iraklı Şii lider Mukteda Sadr, ülkedeki ABD varlığı ve saldırılarına karşı bir milyon kişinin katılacağı bir yürüyüş çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak'ta Sadr Hareketi'nin lideri Mukteda Sadr, ABD'ye karşı askerlerinin ülkeden çekilmesi protesto çağrısı yaptı. Milis gruplarından Nuceba Hareketi ve Bedir Tugayları, Sadr'ın çağrısına destek verdi.

ABD, İranlı general Kasım Süleymani ve Iraklı milis gücü Haşdi Şabi Komutanı Mehdi Mühendis'i öldürdüğü suikastın ardından Irak'ta tepkiler devam ediyor.

Sadr Hareketi'nin lideri Mukteda Sadr, dün Haşdi Şabi grupları Asaib Ehlil Hak, Seyid Şuheda Tugayları, Nuceba Hareketi ve Seraya es-Selam görüşmüş ve görüşmede, ABD güçlerinin Irak'tan çekilmesi için güçlerin birleştirilmesi ve koordine edilmesin karar verildiği açıklanmıştı.

Sosyal medya hesabından bugün açıklama yapan Sadr, "Allah'ın askerleri, ulusun askerleri Amerika'nın varlığını ve ihlallerini kınamak için bir milyon insan yürüyüşüne gidin. Irak'ın toprağı, hava sahası, egemenliği, işgal güçleri tarafından ihlal edilip çiğnendi" dedi.

MECLİSTEKİ İKİNCİ BÜYÜK PARTİDEN DESTEK

Sadr, bu gövde gösterinin ardından siyasi olarak mecliste de farklı bir tutum izleyeceklerini belirti.

Haşd Şabi gruplarından Nuceba Hareketi'nin Genel Sekreteri Ekrem Ka'abi de "Sadr'ın Amerikan güçlerinin varlığını reddetmek için milyonluk gösteri yapılması çağrısını destekliyoruz" açıklamasını yaptı.

Irak meclisindeki Fetih Koalisyonu'nun lideri ve Haşdi Şabi'ye bağlı Bedir Tugayları Komutanı Hadi Amiri, de Sadr'ın çağrısına destek verdi.

Yazılı açıklama yapan Amiri, ABD'nin Irak işgalini kabul etmediklerini, ülkenin karada ve havada ulusal egemenliğini tam olarak kazanması gerektiğini ifade etti.

Sadr liderliğindeki Sairun Koalisyonu mecliste 54 milletvekiliyle birinci parti, Fetih Koalisyonu da 47 milletvekilliyle ikinci parti konumunda bulunuyor. (Kaynak: Sputnik-Anadolu Ajansı)