ABD Suudi askerlerini ülkeden atıyor

Pentagon, eğitim için ABD'de bulunan Suudi Teğmen Mohammed Şamran'ın üç Amerikan askerini öldürmesi sonrası soruşturmasını çarpıcı bir kararla noktaladı: Aşırılıkçı gruplarla bağlantısı olduğu ve çocuk istismarı içeren fotoğraflar bulundurduğu tespit edilen Suudi askerleri ülkeden atılıyor. Suudilere eğitim de şu an için askıya alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'deki Pensacola Donanma Hava Üssü'nde Suudi Arabistan vatandaşı bir kişi tarafından düzenlene saldırının ardından, Amerikan yönetimiyle Ortadoğu'daki en yakın müttefiklerinden biri olan Suudi Arabistan arasında dikkat çekici bir gerilim patlak verdi. Pentagon, ABD üslerinde eğitim gören tüm Suudi askerlerinin eğitimlerini askıya aldı. Aynı zamanda, aşırılıkçı gruplarla bağlantısı olduğu ve çocuk istismarı içeren fotoğraflar bulundurduğu tespit edilen en az bir düzine Suudi askeri sınırdışı edilecek.

CNN International'ın haberine göre karar, Suudi Teğmen Mohammed Şamran'ın 6 Aralık 2019 günü düzenlediği saldırı sonrası Pentagon tarafından yürütülen soruşturma sonucunda alındı. Suudi askerlerinin eğitimi için ABD'de bulunan Şamran, Pensacola donanma üssünde bir ders sırasında ateş açarak üç Amerikalı denizciyi öldürmüş, sekiz kişiyi yaralamıştı. Şamran'ın kendisi de, polis tarafından olay yerinde vurularak öldürülmüştü.

Pentagon'ın bu saldırıya ilişkin soruşturmasında, ABD'de eğitim gören bazı Suudi askerlerinin aşırılıkçı gruplarla bağlantılı olduğu ve çocuk istismarı içeren bazı fotoğraflar bulundurduğu tespit edildi. CNN'e göre sayıları 'bir düzineden fazla' olan bu askerler sınırdışı edilecek. Bununla birlikte, ABD'den gönderilecek olan Suudi askerlerinin Şamran'a yardım ettiğine dair bir kanıt bulunmadığı da vurgulandı.

ABD'deki Suudi askerlerinin eğitimi de şu an için askıya alındı. CNN'e göre, bu askerlerin sayısı 850'yi buluyor. (DIŞ HABERLER)