İran, Irak'ta hangi üsleri vurdu?

İran'ın ABD'ye misilleme olarak vurduğu üslerden biri Anbar vilayeti yakınlarında, diğeri ise Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) başkenti Erbil'de yer alıyor. El Esad üssü, IŞİD'le mücadelede önemli rol oynadı. Erbil'deki üs ise yerel güçlerin eğitimi için kullanılıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran, ABD'nin General Kasım Süleymani'yi öldürmesine misilleme olarak Irak'ta Amerikan askerlerine ev sahipliği yapan iki askeri üssü hedef aldı. İran'ın vurduğu üslerden olan El Esad, 1980'lerde Bağdat'ın 160 km batısındaki çölde inşa edildi. ABD'nin 2003'teki Irak işgalinden sonra Amerikan birliklerinin önemli merkezlerinden biri haline geldi ve hızla dönüştürüldü.

ÜSSE SİNEMA VE HAVUZU YAPILDI

ABD, 2010-2012 yıllarında askerlerini Irak'tan çekerken, üssün yönetimi Iraklılara geçti. IŞİD'in, Anbar vilayetinde etkin olduğu dönemde, üs birçok kez saldırıya uğradı. ABD askerlerinin IŞİD'le mücadele için Irak'a döndüğü yıl, El Esad üssü milyonlarca dolar harcamayla yeniden inşa edildi.

Üssün içine sinemalar, yüzme havuzları, fast food restoranları yapıldı. Gazeteci Oliver Poole, 2006 yılında üsle ilgili BBC'ye "ABD, bir çok yönden modern bir banliyö kasabası inşa etmeye çalıştı" dedi. Üssün içindeki tesisler yüzünden El Esad üssü, bazı askerler tarafından 'Kamp Cupcake' olarak adlandırıldı.

ABD Başkanı Donald Trump, Bağdat'ta düzenlenen Süleymani suikastı sonrasında Irak parlamentosunun ülkedeki yabancı askerleri çıkarma kararı alması üzerine bu nedenle El Esad'ı işaret ederek "Orada çok pahalı üslerimiz var. Orayı inşa etmek milyarlarca dolara mal oldu. Bize bunu için geri ödeme yapmadıkları sürece gitmiyoruz" demişti.

Trump, 26 Aralık 2018'de bu üssü ziyaret ettiğinde "El Esad'da görev alan kadın ve erkekler, IŞİD'in Irak ve Suriye'deki yenilgisinde hayati rol oynadı" ifadelerini kullanmıştı. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence de üssü geçtiğimiz kasım ayında ziyaret etti.

İran'ın hedef aldığı diğer üs ise Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) başkenti Erbil'de. Eylül ayında bu üste 13 ülkeden 3 bin 600'den fazla askeri ve sivil personelin bulunduğunu açıklanmıştı. Bu üs, yerel güçlerin eğitimi için kullanılıyor. (DIŞ HABERLER)