Canlı blog | İran büyükelçisi Irak Dışişleri Bakanlığı'na çağrılacak

İran, Kasım Süleymani'nin cenazesinin toprağa verildiği saatlerde ABD'ye karşı ilk misillemesini Irak'ta gerçekleştirdi. Erbil ve Bağdat'ta Amerikan askerlerinin bulunduğu iki üs vuruldu. İşte, dakika dakika yaşanan gelişmeler...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran, ABD'nin suikastla öldürdüğü General Kasım Süleymani'nin toprağa verilmesinin hemen öncesinde Donald Trump yönetimine misillemelerine başladı: Irak'ta Amerikan askerlerinin bulunduğu iki üs, sabaha karşı füzelerle vuruldu. Devrim Muhafızları, başkent Bağdat'taki El Esad Üssü ile Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin başkenti Erbil'in yakınlarındaki iki üste 80 Amerikalının öldüğünü öne sürdü. ABD Başkanı Trump ise saldırılarda kimsenin zarar görmediğini söyledi.

İşte dakika dakika gelişmeler:

IRAK CUMHURBAŞKANI SALİH'TEN KINAMA MESAJI

20.08: Irak Dışişleri Bakanlığı, İran'ın Bağdat Büyükelçisi'ni ABD üslerine yönelik füze saldırısı nedeniyle bakanlığa çağıracak.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, yazılı açıklama yapan Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed es-Sahhaf, "Irak topraklarının çatışma sahasına dönüşmesi veya başka ülkelere saldırılması için üs olarak kullanılmasına asla izin verilmeyecektir" ifadelerini kullandı.

Sahhaf, saldırıyı Irak'ın egemenliğinin ihlali olarak nitelendirdi.

Yazılı açıklama ile saldırıyı kınayan Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih de "Irak topraklarındaki askeri mevzileri hedef alan İran saldırısını kınıyoruz. Herkesi, sağduyulu davranmaya ve diyaloğa önem vermeye davet ediyoruz” dedi.

TRUMP: YENİ YAPTIRIMLAR UYGULAYACAĞIZ

19.30: İran'ın saldırısıyla ilgili açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, İran'a yeni yaptırımlar uygulayacaklarını söyledi. İran'ın nükleer silah sahibi olmasına izin vermeyeceklerini belirten Trump, yeni bir nükleer anlaşma yapılmasını da önerdi.

Trump: İran'la yeni bir nükleer anlaşma yapmalıyızTrump: İran'la yeni bir nükleer anlaşma yapmalıyız

RUHANİ: GERİ ADIM ATMAYACAĞIMIZI GÖRDÜLER

17.58: İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, füze saldırısının ardından ulusa sesleniş konuşması yaptı. Ruhani, saldırının 'İran'ın Amerika karşısında geri adım atmayacağını' gösterdiğini belirtti; "Eğer Amerika bir suç işlemişse, kararlı bir karşılık alacağını bilmeli" dedi. İran Cumhurbaşkanı, "Eğer akıllı davranırlarsa, bu kavşakta bir başka adım atmazlar" dedi.


ABD, OLASI SAVAŞTA KIBRIS'I TAHLİYE MERKEZİ OLARAK KULLANACAK

17.17: Kıbrıs hükümeti, gerilimin daha da tırmandığı bir senaryoda Amerikan hükümet personelinin veya sivillerin tahliye edilmesi için topraklarının ABD tarafından kullanılmasına onay verdi. Rum yönetiminin hükümet sözcüsü Kiryakos Kuşos, ABD'nin adanın güneyine 'hızlı yanıt ekibi' konuşlandırma talebini kabul ettiklerini açıkladı. Kuşos, Lefkoşa'daki ABD Büyükrlçiliği üzerinden gelen talebe olumlu yanıt verdiklerini belirterek, 'üçüncü ülkelerin insani operasyon taleplerine olanak tanımanın Kıbrıs'ın geleneği olduğunu' söyledi.


TRUMP 19.00'DA AÇIKLAMA YAPACAK

17.13: ABD Başkanı Donald Trump'ın TSİ 19.00'da bir konuşma yapacağı açıklandı.


İRAN'DAN GERİLİMİ DÜŞÜREN AÇIKLAMA

17.10: İran hükümet sözcüsü Ali Rebii, gerilimi düşüren bir açıklama yaptı. Rebii, bölge ülkelerine herhangi bir saldırı planlamadıklarını ve ABD'nin operasyonlarına devam etmemesi halinde başka bir adım atmayacaklarını söyledi.

İran hükümetine bağlı Dolat.ir sitesinin aktardığı açıklamaya göre Rebii, "Bir başka ülkeye, özellikle de bölgenin Müslüman ülkelerine karşı bir adım atmıyoruz. Eğer ABD zalim operasyonlarını sürdürmezse, bölgede huzur görebiliriz" dedi.

Rebii, Amerikan hükümetinin 'daha fazla aptalca eylemlere girişmeyeceğine inandığını' da ekledi.


RUSYA: UYARMIŞTIK

17.03: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, İran'ın Irak'taki ABD hedeflerine düzenlediği füze saldırılarının bölgede artan gerilimin bir kanıtı olduğunu ve Moskova'nın daha önce bu konuda uyarıda bulunduğunu belirtti.


NATO'DAN KINAMA

16.52: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İran'ın Irak'taki Amerikan askerlerini hedef almasını kınadı. Stoltenberg, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "İran'ın Irak'ta ABD ve koalisyon güçlerine füze saldırılarını kınıyorum. NATO İran'a daha fazla şiddetten kaçınma çağrısı yapıyor. Müttefikler istişare etmeye devam ediyor ve Irak'taki eğitim misyonumuza bağlılığımız sürüyor" ifadelerini kullandı.

AP ajansına konuşan bir NATO yetkilisiyse, NATO ülkelerinin Irak'taki personeli arasında can kaybı yaşanmadığını söyledi.


AB İRAN'I UYARDI

16.51: Avrupa (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İran'ın saldırısının ardından bölgede şiddetin tırmanmaması konusunda uyarıda bulundu. Von der Leyen Brüksel'de yaptığı açıklamada, "Diyaloğa yer açmak için silahların kullanılmasına artık son verilmeli" dedi.

KUVEYT: ABD ÇEKİLMİYOR, HABER AJANSI HACKLENDİ

14.20: Kuveyt hükümeti, söz konusu mektubun doğru olmadığını duyurdu. Açıklamada, haberi ilk duyuran Kuveyt devlet haber ajansı KUNA'nın hacklendiği belirtildi.


'ABD KUVEYT'TEN ASKER ÇEKİYOR'

13.46: Kuveyt Savunma Bakanlığı, ABD'nin ülkedeki Arifcan Kampı'ndan üç gün içinde asker çekeceğini açıkladı. Kampın komutanından Amerikan askerlerinin tamamının çekileceği yönünde bir mektup aldıklarını açıklayan bakanlık, bunun kendileri için beklenmedik bir gelişme olduğunu söyledi.


IRAK BAŞBAKANI: İRAN ÖNCEDEN BİLGİLENDİRDİ

13.20: Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, İran'ın dün geceki saldırılardan önce kendilerine sözlü olarak bilgi verdiğini açıkladı. Abdülmehdi, Irak'taki Amerikan askerlerinin hedef alınacağını öğrendiklerini ancak Tahran'ın hangi noktalara saldıracağına dair bilgi vermediğini söyledi. Saldırıdan haberdar olur olmaz Irak güçlerini uyardığını söyleyen Abdülmehdi, Irak veya koalisyon güçlerinden yaralanan asker olmadığını belirtti.

Abdülmehdi, Irak'n egemenliğinin ihlalini reddettiğini söyleyerek, itidal çağrısında bulundu. Irak Başbakanı, krizin topyekun savaş potansiyeli içerdiği uyarısı yaptı.


ERBİL: ENDİŞELİYİZ

12.44: Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, bölgede yükselen gerilim nedeniyle endişeli olduklarını açıkladı.

Açıklamada, 'Kürdistan bölgesinde ve Irak'ta ABD liderliğindeki IŞİD'le mücadele koalisyonuna desteğin bir gereklilik olduğu' belirtildi.

Erbil: Önceliğimiz Kürdistan'ı korumakErbil: Önceliğimiz Kürdistan'ı korumak


LUFTHANSA ERBİL UÇUŞUNU İPTAL ETTİ

12.04: Alman havayolu firması Lufthansa, her gün yapılan Frankfurt-Tahran uçuşunu iptal ettiğini açıkladı. Lufthansa, cumartesi günlerin yapılan Erbil uçuşunun da gerçekleşmeyeceğini duyurdu.


İRAN: KISA MENZİLLİ FÜZELERLE VURDUK

12.02: İran Savunma Bakanı Hatemi, Irak'taki Amerikan üslerini kısa menzilli füzelerle vurduklarını açıkladı.


RUSYA'DAN UÇAKLARA KÖRFEZ BOYUNCA UYARI

12.02: Rusya Federal Havacılık Dairesi, Rus uçaklarına Irak, İran, Körfez ve Umman Körfezi üzerinden uçmama tavsiyesinde bulundu.


NETANYAHU: ABD'NİN YANINDAYIZ

12.01: İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump'ın 'Süleymani konusunda hızlı, cesur ve kararlı hareket ettiği için kutlanması gerektiğini' söyledi. Netanyahu, İsrail'in 'tamamen ABD'nin yanında durduğunu' söyledi.

İsrail Başbakanı, İsrail'e saldıran herhangi birine en güçlü darbenin vurulacağını belirtti.


11.46: AIR FRANCE IRAK VE İRAN HAVA SAHASINI KULLANMAYACAK

Fransız Havayolu firması Air France, bölgede yükselen gerilim nedeniyle İran ve Irak hava sahasını kullanan uçuşlarının askıya alındığını duyurdu.


IRAK'TA Şİİ İTTİFAK: İRAN'IN YANITI MEŞRU

11.40: Irak parlamentosunda İran'a yakın Şii ittifak, ülkelerine yönelik İran saldırılarını meşru gördüklerini duyurdu. Irak devlet televizyonunda yapılan açıklamada, "Amerikan saldırganlığı, İran'ın yanıtını meşrulaştırıyor" denildi.


DUHOK'TA FÜZE DÜŞEN NOKTA GÖRÜNTÜLENDİ

11.22: Reuters ajansı, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Duhok kentinin dışında, bir İran füzesinin düştüğü noktayı görüntüledi.


ZARİF: SALDIRILAR MEŞRU MÜDAFAA

11.14: İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Irak'taki Amerikan hedeflerine yönelik füze saldırılarının 'meşru müdafaa' olduğunu söyledi. Zarif, ABD'nin durum değerlendirmesini 'ilüzyonlara' dayanarak yapmaması gerektiği uyarısında bulundu.


RUHANİ: BÖLGEDE BACAĞINIZI KESECEĞİZ

10.55: Ruhani lider Hamaney'in ardından İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'den de ABD'ye sert bir tepki geldi. Ruhani, "ABD Süleymani'nin kolunu kesmiş olabilir ama İran sizin bölgede bacağınızı keserek karşılık verecek" dedi.

Ruhani bu sözlerle, ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham'in Süleymani suikastına tepkisine de yanıt vermiş oldu. Graham, suikastın hemen ardından sosyal medyada Süleymani'nin eli olduğu iddiasıyla dolaşıma sokulan bir fotoğrafa atıf yaparak, "Ayetullah'ın sağ yumruğuydu ve Ayetullah'ın kolunu kopardık" demişti.


İRAN: ABD MİSİLLEME YAPARSA, BÖLGEDE 100 BAŞKA HEDEFİ VURABİLİRİZ

10.15: İran devlet televizyonu, üst düzey bir Devrim Muhafızları kaynağına dayanarak Tahran'ın bölgede 100 hedef daha belirlediğini söyledi. Haberde, 'Washington'ın Irak'taki füze saldırılarına misilleme yapması halinde, İran'ın gözünü bölgede 100 başka hedefe daha çevirdiği' belirtildi.


HAMANEY: SÜLEYMANİ CESUR VE BİLGE BİR ADAMDI

10.13: İran'ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney, Şiilerin kutsal kenti Kum'da bir konuşma yapıyor. Hamaney, kendisine en yakın isimlerden biri olan Kasım Süleymani için "Cesur ve bilge bir adamdı" dedi. Hamaney, Süleymani'nin Amerikan tehditlerine her zaman karşı durduğunu söyledi.

İran'ın ruhani lideri, Irak'taki füze saldırıları hakkında da "Dün gece ABD'ye bir tokat attık" dedi.

Hamaney: Dün gece ABD'ye tokat attıkHamaney: Dün gece ABD'ye tokat attık


IRAK ORDUSU: 22 FÜZE ATILDI, BEŞİ ERBİL'E DÜŞTÜ

9.05: Irak ordusundan yapılan açıklamaya göre, bombardımanda 22 füze atıldı. Irak ordusu, bombardımanın 1.45-2.15  arasında yapıldığını açıkladı.

Buna göre, füzelerin beşi Erbil'e, 17'si El Esad Üssü'ne düştü. Füzelerin tamamının koalisyon güçlerini hedef aldığını duyuran Irak ordusu, kendi saflarından kayıp olmadığını açıkladı.


FLYDUBAI VE EMIRATES BAĞDAT UÇUŞUNU İPTAL ETTİ

9.02: Birleşik Arap Emirlikleri merkezli flydubai Havayolları, İran'ın saldırıları ardından bugünkü Bağdat seferini iptal etti. Şirket, Basra ve Necef uçuşlarının yapılacağını duyurdu.

Emirates Havayolları'nın da bugünkü Bağdat uçuşu iptal edildi.


İRAN ORDUSU: ÇEKİLİN

08.39: İran ordusu, füzeli saldırıların ardından Amerikan askerlerinin Ortadoğu'dan çekilmesi talebini yineledi. İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bekiri, devlet televizyonundan yaptığı açıklamada "Şimdi gücümüzü anladıklarına göre, ABD'nin Ortadoğu'dan çekilme vakti gelmiştir" dedi.

İran medyasına isim vermeden konuşan bir yetkili, ABD'nin misilleme yapması halinde Hizbullah'ın İsrail'i vuracağını söyledi. Yetkili, "İsrail, Süleymani'yi öldüren Amerikan rejiminin bir parçası ve cezalandırılmayı hak ediyor" dedi.


DANİMARKA VE NORVEÇ: ASKERLERİMİZ YARALANMADI

08.35: Vurulan üslerde askerleri bulunan Danimarka ve Norveç'ten açıklama: Yaralanan askerimiz yok.


'80 ABD'Lİ TERÖRİST ÖLDÜ'

08.25: İran devlet televizyonu, misillemede 80 ABD askerinin öldüğünü iddia etti. İran parlamentosunun Amerikan askerlerini dün 'terörist' ilan etmesinin ardından, açıklama "80 ABD'li terörist öldürüldü" başlığıyla verildi.

ZARİF: SAVAŞ İSTEMİYORUZ, HUKUK DAHİLİNDE VURDUK

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Tahran'ın gerginlik veya savaş istemediğini ancak herhangi bir saldırıya karşı kendisini savunacağını söyledi. Saldırıların uluslararası yasalara uygun olduğunu belirten Zarif, "İran, vatandaşlarına ve üst düzey yetkililerine yönelik korkakça silahlı saldırıya karşı kendini savunmak için, BM Sözleşmesinin 51'inci maddesi uyarınca tedbirler aldı ve sonuçlandırdı" değerlendirmesinde bulundu.

Zarif, "Biz gerginlik veya savaş istemiyoruz, ancak herhangi bir saldırı olursa buna karşı kendimizi koruyacağız" ifadelerini kullandı.


TRUMP: HER ŞEY YOLUNDA

05.50: ABD Başkanı Donald Trump Twitter'da "Her şey yolunda! İran'dan Irak'taki iki üsse füze atıldı. Can kaybı ve zarar tespit çalışmaları sürüyor. Şu ana kadar her şey iyi. Dünyanın, açık ara en güçlü ve en donanımlı ordusuna sahibiz. Yarın sabah açıklama yapacağım" yazdı.

 * Bu canlı blog gün içinde anlık gelişmelerle güncellenecektir.

İran saldırısı sonrası Trump'tan açıklama: Her şey iyi!İran saldırısı sonrası Trump'tan açıklama: Her şey iyi!

İran, ABD'yi Irak'ta vurduİran, ABD'yi Irak'ta vurdu

İran'da yolcu uçağı düştü: 176 ölüİran'da yolcu uçağı düştü: 176 ölü