Trablus hükümeti: Kan dökülmemesi için Sirte'den çekildik

Libya'daki iç savaşta stratejik Sirte kentinin el değiştirdiği, Türkiye'nin desteklediği Trablus hükümetine bağlı güçlerce de teyit edildi. Trablus yanlısı savaşçılar, General Hafter'in kenti ele geçirmesi hakkında "Sivillerin ve genç savaşçıların kanının dökülmemesi için çekildik" açıklaması yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Libya'daki iç savaşta, General Halife Hafter güçlerinden dün gece gelen "Sirte'yi ele geçirdik" açıklaması, uluslararası toplumun tanıdığı ve Türkiye'nin destek için asker göndermeyi planladığı Trablus hükümetine bağlı güçler tarafından teyit edildi. Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti'yle müttefik olan Sirte Koruma Gücü, stratejik kentten çekildiklerini doğruladı.

'SİVİLLERİN KANININ DÖKÜLMEMESİ İÇİN ÇEKİLDİK'

Yazılı açıklamada, 'sivillerin ve genç savaşçıların kanının dökülmemesi için' çekilme kararı alındığı belirtildi; Hafter güçlerinin kentteki 'uyuyan hücrelerden yardım aldığı' savunuldu. Açıklamada, "Güçlerimiz durumu değerlendirdikten sonra, Sirte'nin dışına çekilip emirleri bekleme kararı aldı. Güçlerimiz tam kapasite halinde olacak ve Sirte'den çekilmemiz son anlamına gelmiyor" denildi.

HAFTER GÜÇLERİ: ALKIŞLARLA KARŞILANDIK

Misratalı savaşçılardan oluşan Sirte Koruma Gücü, Hafter'in ordusunu kentte evleri yakmak ve yağmalamakla da suçladı. Hafter güçleriyse bu suçlamayı reddedip "kentte alkışlarla karşılandıklarını" savundu.

SİRTE NEDEN ÖNEMLİ?

Petrol zengini Libya'nın Akdeniz kıyısının merkezinde yer alan 120 bin nüfuslu Sirte, IŞİD'in kentten Amerikan hava saldırılarının da yardımıyla temizlendiği 2016'dan bu yana Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin kontrolündeydi. Libya'nın doğusu, batısı ve güneyi arasındaki tedarik rotalarının birleştiği nokta olan kent,  yine Hafter'in kontrolünde olan önemli petrol ihratacatı terminallerinin hemen batısında bulunuyor. Sirte, Libya'yı 41 yıl boyunca demir yumrukla ymnettikten sonra NATO destekli isyanla devrilen Muammer Kaddafi'nin yakalanıp öldürüldüğü kent olma özelliğini de taşıyor.

Sirte'nin Hafter güçlerinin eline geçmesi, nisandan bu yana Trablus hükümetine karşı taaruz halinde olan doğu güçleri için önemli bir kazanım sayılıyor. (DIŞ HABERLER)

Hafter güçleri: Sirte'yi sadece üç saatte ele geçirdikHafter güçleri: Sirte'yi sadece üç saatte ele geçirdik