Meksika'da uyuşturucu ile mücadelede 60 bin kişi kayıp

Meksika'da, hükümetin 2006 yılında başlattığı uyuşturucu ile mücadele sonucunda 60 binden fazla kişiden haber alınamadığı ortaya çıktı. Meksika'daki kayıp sayısı Latin Amerika'daki diğer ülkelerin de üzerinde.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Meksika'da, devletin uyuşturucu ile mücadelesinin başlamasından bu yana 60 binden fazla insan kayboldu. 2006 yılında başlayan uyuşturucu mücadelesinde, sadece geçen yıl içinde 31 bin kişi kayboldu. BBC'nin aktardığına göre, kaybolanların yüzde 53'ü 15 ila 35 yaşları arasında ve yüzde 74'ü erkek. Ülkedeki ölüm ve kayıpların asıl faili uyuşturucu kartelleri ve suç örgütleri olsa da, güvenlik güçleri de ölüm ve kayıplardan sorumlu tutuluyor.

Guatemala'da 36 yıl süren iç savaşta yaklaşık 40 bin kişi, Arjantin'de 1976-1983 yılları arasındaki askeri yönetim sırasında da yaklaşık 30 bin kişi kaybolmuştu. Meksika İnsan Hakları Müsteşarı Alejandro Encinas Rodríguez, Cumhurbaşkanı Andrés Manuel López Obrador'un görevi devraldığı Aralık 2018'den bu yana, 873 gizli mezarda 1124 ceset bulunduğunu açıkladı.

Obrador 'savaşı bitirme ve barış getirme' vaadiyle seçilmiş ve şiddetle mücadele için yeni bir ulusal güvenlik birimi kurma sözü vermişti. Ancak çok az sayıda Meksikalı bu birime katılmak için başvurdu. Çoğu kişi öldürülme korkusuyla bu görevden uzak durduğunu söyledi. (DIŞ HABERLER/BBC Türkçe)