İngiltere'de Kıbrıs'a 'tecavüz boykotu' için kampanya

Kıbrıs Cumhuriyeti'nde 12 İsrailli gencin kendisine cinsel saldırıda bulunduğunu söyleyen 19 yaşındaki İngiliz kadının 'yalan beyan'dan suçlu bulunmasına tepki büyüyor. Sosyal medyada binlerce kişi, davanın yeniden açılması için Kıbrıs'a turizm boykotu çağrısı yapıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıs Cumhuriyeti'nde 12 İsraillinin cinsel saldırısına uğradığını belirten ancak yalan beyandan suçlu bulunan 19 yaşındaki İngiliz kadına destek için başlatılan kampanya büyüyor. Twitter’da #BoycottCyprus etiketiyle başlatılan kampanyada, Kıbrıs turizminin boykot edilmesi için on binlerce mesaj paylaşıldı. Kampanya, Kıbrıs yargısının davayı yeniden açması için baskı oluşturmayı hedefliyor.

Bir Twitter kullanıcısı "Kıbrıs herkesin tatil listesinden çıkarılmalı. Bu geri ülkede hiçbir kadın güvende değil" yorumunu yaptı. Başka bir kullanıcı da davanın sanıklarının döndükleri İsrail'deki sevinç gösterisinin videosunu paylaşarak, "İşte tecavüzcüler İsrail'de böyle karşılandı" tepkisini gösterdi.

İngiliz kadının hukuki masraflarını karşılamak için başlatılan internet kampanyasında da 80 bin sterlinden (yaklaşık 600 bin TL) fazla bağış toplandı.

ANNESİ KONUŞTU: MÜNFERİT OLDUĞUNA İNANMIYORUM

Kadının annesiyse, kızının başına gelenlerin 'münferit bir vaka olduğuna inanmadığını' söyledi. İsmi açıklanmayan anne, "Orası hiç güvenli değil. Gidip başınıza gelen bir şeyle ilgili şikayette bulunduğunuzda ya size gülüyorlar ya da kızımın başına gelene benzer bir şey oluyor" diye konuştu.

İngiliz Dışişleri Bakanlığı da, mahkeme kararından derin kaygı duyduklarını ve konuyu Rum makamlarıyla görüşeceklerini açıkladı.

NE OLMUŞTU?

Temmuz ayındaki cinsel saldırıya ilişkin yargı süreci ekimde başlamıştı. Rum mahkemesi suçlanan İsrailliler hakkında beraat kararı verirken, İngiliz kadını yalan beyandan suçlu bulmuştu. İsrailli zanlıların beraatlerinin ardından döndükleri ülkelerinde Ben Gurion Havalimanı'nda şampanya patlatmaları ve dans etmelerinin basına yansıması üzerine İngiltere'de tepki büyümüştü.

Bir aydan uzun süre gözaltında tutulan ve beş aydır da Rum kesimini terk etmesine izin verilmeyen İngiliz turist, Rum polisinin ilk ifadesini geri alması için kendisini zorladığını söylüyor. İngiliz kadın, 17 Temmuz günü Kıbrıs'ın Ayia Napa kasabasındaki otel odasında yaşları 15 ile 22 arasında değişen 12 İsrailli gencin cinsel saldırısına uğradığını belirtiyor. (AA, DIŞ HABERLER)