Çin'de bebeklerin genleriyle oynayan biyofizikçiye üç yıl hapis

Çin'de iki bebeklerin genleriyle oynayarak tartışma yaratan bilim insanı He Jiankui'ye üç yıl hapis ve 3 milyon yuan para cezası verildi. He, Çin'in bilimsel araştırma düzenlemelerini kasten ihlal etmek ve etik sınırları aşmaktan suçlu bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin'de, CRISPR (Crispr-Cas9) yöntemini uygulayarak ikiz bebeklerin genleriyle oynayan bilim insanı He Jiankui, 'tıbbı yasa dışı şekilde kullanma' suçlamasıyla yargılandığı davada 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme heyeti, biyofizikçi araştırmacıya 3 milyon yuan (430 bin dolar) para cezası da verdi.

He Jiankui, 2018'de dünyaya gelen ikiz kız bebeklerin DNA'larını değiştirdiğini duyurmuş ancak bilim dünyasından yoğun tepki almıştı. He, HIV virüsüne karşı bağışıklık kazandırma iddiasıyla ikiz bebeklerin genetiğiyle oynandığını öne sürmüştü.

Mahkeme, aynı dava kapsamında yargılanan diğer iki araştırmacıdan Zhang Renli'yi iki yıl hapis ve 1 milyon yuan para cezasına çarptırırken, Qin Jinzhou da iki yıl ertelemeli 18 ay hapis cezasına çarptırıldı. 500 bin yuan (71 bin dolar) para cezası aldı.

Çin'in Şenzen Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde çalışan ancak daha sonra kovulan He Jiankui, DNA modifikasyonu (genom düzenleyici) sağlayan CRISPR yöntemiyle insanlarda viral bağışıklığı zayıflatan CCR5 adlı geni devre dışı bırakarak deney gerçekleştirdiğini öne sürmüştü.

Mahkeme, biyofizikçi He Jiankui ve diğer iki araştırmacının "tıbbı uygulamak için doktor olarak yeterli seviyede olmadıklarına, şöhret ve para peşinde koştuklarına, Çin'in bilimsel araştırma konusundaki düzenlemelerini kasten ihlal ettiklerine ve hem bilimsel araştırma hem de tıpta etik sınırlarını aştıklarına" hükmetti.

Ayrıca yargıçlar, 3 araştırmacının etik inceleme belgelerini kendilerinin uydurduklarını belirtti. (euronews)