Ukrayna'da 2017'den beri ilk esir değişimi

Ukrayna'da hükümet güçleriyle Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında mahkum takası yapılıyor. Taraflar arasında 2017 yılından beri ilk kez takas gerçekleştiriyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna'da tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Rusya yanlısı Lugansk ve Donetsk halk cumhuriyetleri ile hükümet güçleri arasında mahkum takası başladı. Bu, taraflar arasında 2017’den beri yürütülen ilk mahkum takası.

Kiev’le Lugansk ve Donetsk halk cumhuriyetleri arasındaki takas, hâlâ yer yer çatışmalara sahne olan Donbass’ta yapılıyor. Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) Ombudsmanı Daria Morozova, Donetsk’in listesindeki 22 kişinin takas edilmeyi reddettiğini ve Kiev kontrolündeki bölgede kalmak istediğini belirtti. Henüz kaç mahkumun takas edileceği belirsiz olsa da Morozova, “Ukrayna tarafına 55 kişiyi vermeye hazırız, onlar da 87 kişiyi vermeye hazır. Ancak nihai sayı teyit sonuçlarına göre belli olacak” bilgisini verdi.

Ukrayna Ombudsmanı Lyudmila Denisova da takasın başladığını doğrulayarak, “Uzun zamandır beklenen mahkum takas süreci Donetsk bölgesindeki Mayorska kontrol noktasında başladı. Bizim çocuklar yurtlarına dönüyorlar” dedi.

Lugansk Halk Cumhuriyeti (LHC) yetkilisi Olga Kobtseva, takas kapsamında 25 kişiyi Kiev’e verdiklerini söyledi. Kobtseva’ya göre, Kiev de 63 kişiyi kendilerine teslim etti. Ukrayna Devlet Başkanlığı da LHC’den ilk 25 kişinin iadesinin gerçekleştiğini doğruladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, 9 Aralık’ta Paris’te ilk yüzyüze görüşmelerini gerçekleştirmiş ve Donbass’taki gerginliğin azaltılması için bazı tedbirler üzerinde anlaşmıştı. Taraflar arasında 2017 yılından beri ilk kez takas gerçekleştiriyor. Takas, DHC kontrolündeki Horlivka kentinde yürütülüyor. (Sputnik)

Etiketler Rusya Ukrayna donbass