Reuters: Libya, Türkiye'den askeri destek istedi

Libyalı bir yetkili, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin, Türkiye'den kara, deniz ve hava askeri destek talep ettiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Reuters ajansına isim vermeden konuşan Libyalı bir yetkili, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin, Türkiye'den kara, deniz ve hava askeri destek talep ettiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin İçişleri Bakanı Fethi Başağa, bugün düzenlediği basın toplantısında ülkedeki iç savaşın taraflarından Halife Hafter'e karşı Türkiye'den askeri destek isteyeceklerini belirtmişti. Başağa, "Hava üslerini yabancı devletlere açan Hafter'in paralı güçlerine karşı koymak için Türkiye'den resmi olarak askeri destek isteyeceğiz" demişti.

Libya, 41 yıllık Muammer Kaddafi diktatörlüğünün 2011'de devrilmesinden bu yana istikrar bulabilmiş değil. Trablus'taki BM destekli hükümet birlik sağlayamazken, doğudaki hükümeti destekleyen Hafter'in çoğu eski Libya askeri olan ordusu nisan ayında Trablus'a savaş açtı. Hafter'in taarruzu büyük ölçüde yavaşlasa da, gerilim de son günlerde tırmanıyor.

Son olarak Türkiye'nin Trablus hükümetiyle imzaladığı deniz yetki anlaşması da ülkede gerilim yaratmıştı. Anlaşmadan sonra Halife Hafter'e bağlı güçler Türk gemilerini batırmakla tehdit etmişti. Hafter'in Rus paralı askerlerince de desteklendiği iddiası ise Kremlin tarafından doğrulanmış değil.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'yle imzalanan güvenlik ve askeri işbirliği anlaşmasını hatırlatarak, talep gelmesi halinde Türkiye'nin asker gönderebileceğini söylemişti. (DIŞ HABERLER)

Libya: Savaş şiddetlenirse Türkiye'den yardım isterizLibya: Savaş şiddetlenirse Türkiye'den yardım isteriz

Erdoğan'dan Tunus'ta Libya açıklaması: Davet alırsak giderizErdoğan'dan Tunus'ta Libya açıklaması: Davet alırsak gideriz