Libya: Savaş şiddetlenirse Türkiye'den yardım isteriz

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Libya'ya asker gönderilmesi hakkında "Davet olduğuna göre icabet ederiz" açıklaması yapması sonrası Trablus'taki Ulusal Mutabakat Hükümeti'nden açıklama geldi: General Hafter'in başkent Trablus'a saldırıları tırmanırsa, paralı askerlere karşı Türkiye'den resmen askeri destek isteriz.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Libya'ya asker göndermek konusunda "Davet olduğuna göre icabet ederiz" demesinin ardından, Trablus'taki hükümetten de bir açıklama geldi.

Birleşmiş Milletler tarafından tanınan ve Türkiye'nin de desteklediği Trablus'taki Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin İçişleri Bakanı Fethi Başağa, iç savaş halinde oldukları General Halife Hafter'in 'başkent Trablus'a saldırılarının tırmanması halinde, Türkiye'den resmen askeri destek isteyeceklerini' söyledi.

'GEREKİRSE PARALI ASKERLERE KARŞI DESTEK İSTERİZ'

Başağa, "Eğer durum tırmanırsa, o zaman Trablus'u ve halkını savunma hakkımız var. Böyle bir durumda, paralı askerlerin hayaletlerini kovmak için Türkiye hükümetine resmen başvururuz" dedi.

Başağa, Türkiye, Tunus ve Cezayir'le önümüzdeki günlerde işbirliğini derinleştireceklerini de söyledi. Libyalı bakanın bu açıklamayı, Erdoğan'ın dün sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdiği Tunus'tan yapması dikkat çekti.

Erdoğan Libya'ya asker gönderilmesi hakkında bugün, "İnşallah Ocak ayının 8'inde, 9'unda Meclisimizden bunu da geçireceğiz ve böylece davete icabet edeceğiz" demişti.

NE OLMUŞTU?

Petrol zengini bir aşiretler ülkesi olan Libya, 41 yıllık Muammer Kaddafi diktatörlüğünün 2011'de devrilmesinden bu yana istikrar bulabilmiş değil. Trablus'taki BM destekli hükümet birlik sağlayamazken, doğudaki hükümeti destekleyen Hafter'in çoğu eski Libya askeri olan ordusu nisan ayında Trablus'a savaş açtı. Hafter'in taaruzu büyük ölçüde yavaşlasa da, taraflar karşılıklı olarak silahlanırken gerilim de son günlerde tırmanıyor. Son olarak Türkiye'nin Trablus hükümetiyle imzaladığı deniz sınırı anlaşması da ülkede gerilim yaratmıştı. Hafter'in Rus paralı askerlerince de desteklendiği iddiası ise Kremlin tarafından doğrulanmış değil. (DIŞ HABERLER)

The Guardian: Libya'da Hafter güçlerine yüzlerce Sudanlı paralı asker katıldıThe Guardian: Libya'da Hafter güçlerine yüzlerce Sudanlı paralı asker katıldı

Erdoğan'dan Libya'nın komşusu Tunus'a sürpriz ziyaretErdoğan'dan Libya'nın komşusu Tunus'a sürpriz ziyaret