Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih: Protestocuların istemediği birini aday göstereceğime istifa ederim

Irak'ta 1 Ekim'den bu yana devam eden protestolarla patlak veren siyasi kriz derinleşiyor. Cumhurbaşkanı Berhem Salih, İran destekli blokun başbakan adayını kabul etmeyeceğini açıkladı. "Protestocuların kabul etmeyeceği birini aday göstereceğime istifa etmeyi tercih ederim" diyen Salih'in memleketi Süleymaniye'ye gittiği belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İktidar karşıtı protestoların ve hükümet krizinin devam ettiği Irak'ta, Cumhurbaşkanı Berhem Salih'den dikkat çekici bir çıkış geldi. Salih, İran destekli Bina Bloku'nun adayı Esad el İdani'ye hükümet kurma görevini vermeyeceğini söyleyerek, "Protestocuların kabul etmeyeceği birini aday göstereceğime istifa etmeyi tercih ederim" dedi. Salih, göstericilerin herhangi bir partiyle bağlantısı bulunmayan bağımsız bir başbakan talep ettiğine dikkat çekti.

'ANAYASA REDDETME HAKKI TANIMADIĞI İÇİN...'

Irak Cumhurbaşkanı, anayasanın kendisine başbakan adaylarını reddetme yetkisini vermemesinden dolayı görevini bırakmaya hazır olduğunu vurgulayarak, Basra vilayetinin valisi de olan İdani'yi hükümet kurmakla görevlendirmeyeceğini belirten bir mektubu parlamentoya gönderdi.

'ONU ADAY GÖSTERMEYİ REDDEDİYORUM'

Salih, ofisinden yapılan yazılı açıklamada da, üzerindeki baskının devam etmesi halinde istifaya hazır olduğunu belirtti. "Kan dökülmesine son verme ve barışı sağlama arzum doğrultusunda, Esad el İdani'ye saygılarımı da sunmakla birlikte, onu aday göstermeyi reddediyorum" diyen Salih, "Bu nedenle, parlamentonun halkın temsilcileri olarak uygun gördüğü adayda karar kılabilmesi için cumhurbaşkanlığından istifa etmeye hazırım" ifadelerini kullandı.

'SÜLEYMANİYE'YE GİTTİ'

Salih'in Bağdat'ı terk edip memleketi Süleymaniye'ye gittiği ve bugün bir konuşma yapacağı da gelen bilgiler arasında.

Irak'ta 1 Ekim'den bu yana devam eden gösterilerde, 450'den fazla kişi hayatını kaybetti. Birçoğu genç olan eylemciler yolsuzluk ve yoksulluğa yol açtığını düşündükleri sistemin değişmesini isterken, dün gece de Bağdat'ta yollar ve köprüleri kapatıp bazı binaları ateşe verdi.

Eylemciler, siyasi partilerle bağlantısı olan adayların başbakanlığını reddediyor. Salih'in ise İran destekli milis lideri Hadi el Amiri'nin lideri olduğu Bina Bloku'nun adayı İdani'yi kabul etmesi için baskı altında olduğu belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)