Rusya'dan Suriye ve Libya açıklaması: Krizlerin çözümleri hakkında görüştük

Moskova'da, Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal’ın başkanlığındaki Türk heyeti ile Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov başkanlık ettiği Rus heyet bir araya geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, görüşmede Libya'daki krizin çözülmesi için ortak katkı sunma konusunda anlaştıklarını ve ‘siyasileşme ve önkoşullar olmaksızın Suriye genelindeki ihtiyaç sahiplerine acil insani yardım sağlama görevlerini’ de değerlendirdiklerini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’den Moskova’ya giden ve bakanlık yetkilileriyle bir araya gelen heyetin gerçekleştirdiği görüşmeyle ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Bakanlığın açıklamasında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev ve Rus Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin’in katıldığı ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov başkanlık ettiği Rus heyetin, Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal’ın başkanlığındaki Türk heyetle Suriye krizinin çözümünü ve ‘sahadaki’ gelişmeleri görüştüğü belirtildi. Moskova'daki görüşmede taraflar, Libya'daki krizin çözümlerini de masaya yatırdı.

Açıklamada, “Suriye krizinin çözümü ile ilgili tüm konularda ayrıntılı görüş alışverişi yapıldı. İdlib’deki gerilimi azaltma bölgesinin içindeki ve etrafındaki duruma, ayrıca Fırat Nehri’nin doğusundaki duruma vurgu yapılarak ‘sahadaki’ gelişmeler ele alındı” ifadelerine yer verildi.

'ACİL İNSANİ YARDIM SAĞLAMA GÖREVİ'

Tarafların ‘siyasileşme ve önkoşullar olmaksızın Suriye genelindeki ihtiyaç sahiplerine acil insani yardım sağlama görevlerini’ de değerlendirdikleri ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:

“Taraflar, Birleşmiş Milletler’in (BM) yardımıyla Suriyeliler tarafından yönetilen ve uygulanan Suriye krizinin siyasi çözüm sürecine olan bağlılıklarını teyit etti ve Cenevre’deki Anayasa Komitesi’nin çalışmasının düzene oturmasını desteklediklerini ifade etti.”

ORTAK KATKI SUNMA KONUSUNDA ANLAŞMAYA VARILDI

Taraflar, yapılan görüş alışverişi sonucunda Libya'daki krizin en kısa sürede çözümü için katkı sunulması da dahil olmak üzere, Libya sorunuyla ilgili temasların devamı konusunda anlaşma sağladı. (Kaynak: Sputnik)