Cezayir seçimlerinin resmi sonuçları açıklandı

Cezayir'de eski Başbakan Abdulmecid Tebbun, oyların yüzde 58'ini alarak yeni cumhurbaşkanı oldu. Halk, katılımın yüzde 40 olduğu seçimlerin sonuçlarının meşru olmadığını savunuyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cezayir Anayasa Konseyi (mahkeme), eski Başbakan Abdulmecid Tebbun'un cumhurbaşkanlığı seçimi birinci turunda oyların yüzde 58'ini alarak yeni cumhurbaşkanı olduğunu duyurdu. Cezayir devlet televizyonundan açıklama yapan Anayasa Konseyi Başkanı Kemal Feniş, Tebbun'un oyların yüzde 58,13'ünü alarak Cezayir'in resmi cumhurbaşkanı olduğunu ve yemin ettikten sonra göreve başlayacağını belirtti.

Seçimlerin şeffaf şartlar altında gerçekleştiğini ifade eden Feniş, İslami eğilimli partinin adayı Abdülkadir bin Karine'nin oyların yüzde 17,37'sini alarak ikinci, diğer bir eski Başbakan Ali bin Flis'in de oyların yüzde 10,55'ini alarak üçüncü olduğunu kaydetti.

Anayasa Konseyinin açıkladığı bu sonuçların, Bağımsız Ulusal Seçim İdaresinin 13 Aralık Cuma günü ilan ettiği sonuçlara çok yakın olduğu görüldü. Cezayir yasalarına göre, Anayasa Konseyi seçimlerin nihai sonuçlarını açıklıyor, bu sonuçlara itiraz hakkı da bulunmuyor.

SEÇİM SONUÇLARI PROTESTO EDİLİYOR

13 Aralık'ta resmi olmayan sonuçlar açıklandıktan sonra Cezayir'de seçim sonuçları protesto etmişti. Yetkililer, 20 yıldır ilk kez eski Devlet Başkanı Abdelaziz Buteflika olmadan düzenlenen seçimlere katılımın yüzde 40 olduğunu duyurduktan sonra protestocular  seçimin meşruiyetinin olmadığını söyleyerek sokaklara döküldü.

13 Aralık'ta düzenlenen protestolar

Devletin yarışmasına izin verdiği, hepsi eski üst düzey yetkili beş aday arasındaki seçimin meşruiyetinin olmadığı, danışıklı dövüşten ibaret olduğunu söyleyen protestocular, sandığı boykot etti. Ordu destekli yönetici kadroların değişiklik görüntüsü altında isyanı yatıştırmak ve eski düzeni yeniden tesis etmek için numara çevirdiği görüşündeki protestocular, seçim günü olan perşembeyi ülke çapında yürüyüşlerle geçirirken, bazı bölgelerde polisle çatışmalara girdi. (AA/Sputnik)

Britanya-Cezayir: İki seçim, çok dersBritanya-Cezayir: İki seçim, çok ders