BM: Afganistan'da bu yıl her gün 9 çocuk öldürüldü veya sakat bırakıldı

BM raporun göre 2019'un ilk dokuz ayında, her gün ortalama dokuz çocuk öldürüldü veya sakat bırakıldı. 2009-2018 arasındaki ölüm ve yaralanma sayıları, Afganistan'ı 'dünyanın en ölümcül savaş bölgesi' yapıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - UNICEF tarafından yayımlanan 'Afganistan'da Umudun Korunması: Çocukları en ölümcül çatışma alanından korumak' isimli rapora göre, 2009-2018 arasında bazı 6.500 çocuk öldü, 15.000 kişi yaralandı, bu da Afganistan'ı 'dünyanın en ölümcül savaş bölgesi' yaptı. BM, raporunda, 2019'un ilk dokuz ayında her gün ortalama dokuz çocuğun öldürüldüğünü veya sakat kaldığını belirtti. Bu veri, 2018 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 11'lik bir artışa işaret ediyor.

Rapora göre ölümler, büyük ölçüde intihar bombası saldırılarındaki artışa ve hükümet yanlısı güçlerle hükümet karşıtı güçler arasındaki toprak anlaşmazlıklarına bağlı oluyor.

Raporda belirtildiğine göre çocuklar, şiddetin doğrudan etkisinin yanı sıra, doğal afetler, yoksulluk ve az gelişmişliğin etkilerini de yaşıyorlar.

Raporda ortaya çıkan bazı gerçekler ise şöyle: 3.8 milyon çocuğun insani yardıma ihtiyacı var, her üç kız çocuğundan biri 18 yaşını doldurmadan evleniyor ve 3.7 milyon çocuk okula gidemiyor.

Ayrıca, beş yaşın altındaki 600.000 çocuk yetersiz besleniyor, çocukların % 30'u çalışıyor  ve 400.000 genç Afgan her yıl iş gücü piyasasına giriyor ancak çoğu iş bulmak için gereken mesleki becerileri sahip değil.

HÜKÜMET TALİBAN'I SUÇLUYOR

Afgan hükümeti Taliban'ı ülkedeki  çocuk ölümlerinin %97'sinden sorumlu tutuyor.

İçişleri Bakanlığı sözcüsü Nusrat Rahimi, yaptığı açıklamada, intihar saldırılarının ve yol kenarlarındaki mayın patlamalarının çocuk ölümlerinin arkasındaki iki ana faktör olduğunu söyledi.

Taliban henüz rapora yorum yapmadı. (KABİL/AA)