Özil'e 'pis karınca' diyen Çinli futbol taraftarları Arsenal formalarını yaktı

Futbolcu Mesut Özil'in Uygur Türkleri hakkında yaptığı paylaşımın ardından, takımı Arsenal'in büyük bir hayran kitlesine sahip olduğu Çin'de tepki büyüyor. Arsenal formalarını yakıp Özil'in kovulması için çağrıda bulunan taraftarlar, sosyal medyada da sert tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Futbolcu Mesut Özil'in Şincan Özerk Bölgesi'ndeki Uygur Türklerini kamplarda tutan Çin yönetimini ve buna sessiz kalan kalan Müslüman ülkeleri eleştirmesinin ardından patlak veren kriz tırmanıyor. Çinli futbol taraftarları Özil'in takımı Arsenal'ın formalarını yakıp ünlü futbolcunun kovulması için çağrı yaptı. Pekin yönetimi de Özil'e tepki gösterdi.

ÇİN DIŞİŞLERİ'NDEN ÖZİL'E ŞİNCAN DAVETİ

Çin Dışişleri Sözcüsü Geng Şuang, Özil'in 'Şincan'a gidip bir göz atmasından memnun olacağını' söyledi. Özil'in görüşlerinin 'yalan haberlerden' savunan Geng, "Sağduyuya sahip olduğu, doğruyla yanlışı tasnif edebildiği, tarafsızlık ve adalet ilkelerini koruyabildiği sürece, kendisini Şincan'a davet ediyoruz" ifadelerini kullandı. Çinli yetkili, yüz binlerce kişinin gözaltı merkezlerinde tutulduğu Şincan'da insanların 'barış ve memnuniyet içinde yaşadığını' savundu.

'PİS BİR KARINCA KADAR DEĞERİN YOK'

Çin'in Twitter'ı olarak bilinen sosyal medya platformu Weibo'daysa milleyetçi kullanıcılardan Özil'e tepki yağıyor. Özil'in bizzat 4 milyondan fazla takipçisinin bulunduğu Weibo'da bir kullanıcı, Özil'e 'pis karınca' yakıştırmasını uygun görerek şu mesajı paylaştı: “Çin'deki Arsenal taraftarlarının son iki gününü nasıl geçirdiğini biliyor musunuz? Bir zamanlar çok sevdikleri kulüp ve idolün nasıl bir dedikoducu haline geldiğini anlamakta zorlanıyorlar. Çin'e saldırmaya niyetin varsa, kalbimizde pis karıncalar kadar değerin yok. "

Bir diğer kullanıcıysa, "Çinli bir futbol taraftarı olarak büyük hayal kırıklığına uğradım. Neden sadece futbola odaklanamıyorsun? Halka mal olmuş bir kişi olarak söylediklerinin ve yaptıklarının sonuçlarının farkında olmalısın."

'KÜRESEL CİHAT' SUÇLAMASI

Arsenal'ın büyük bir hayran kitlesine sahip olduğu Çin'de tepki bununla da sınırlı kalmadı. Çok sayıda taraftarın Özil'in formalarını yaktığı belirtilirken, devlet televizyonu CCTV dün Arsenal-Manchester City maçını yayından kaldırmıştı. Çin devletine bağlı olarak İngilizce yayın yapan Global Times gazetesinin yayın yönetmeni Hu Xijin de Özil'i 'Çin'e karşı küresel cihat çağrısı yapmakla' itham etti.

Mesut Özil'in Instagram'da yaptığı paylaşımda, Doğu Türkistan bayrağının üzerinde "Erkek kardeşler zorla kamplara sokuluyor. Onların yerine Çinli erkeklerine ailelerine yerleştiriliyor" ifadeler gibi yer alıyordu. Arsenal kulübü tepkilerin ardından yaptığı açıklamada, Özil'in şahsi görüşlerini paylaştığını ve kendilerinin apolitik bir kurum olduklarını vurgulamıştı. (DIŞ HABERLER)