Estonyalı sağcı bakandan Sanna Marin'e: Kasiyer kız, kızıl komplonun bir parçası

Estonya'nın radikal sağcı İçişleri Bakanı Mart Helme, Finlandiya Başbakanı Sanna Marin'e karşı tuhaf bir çıkış yaptı. Helme, Sosyalist Parti'nin lideri seçilerek dünyanın en genç başbakanı olan Marin'den 'kasiyer kız' diye söz edip 'Finlandiya'nın Bolşevik komplo peşinde olduğunu' öne sürdü. Marin ise "Burada yoksul bir aileden gelen bir çocuk eğitilebilir ve pek çok şey başarabilir. Bir dükkanın kasiyeri başbakan olabilir" yanıtını verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Finlandiya'da 'dünyanın en genç başbakanı' unvanıyla geçtiğimiz hafta iktidara gelen Sanna Marin'e, Estonya'nın radikal sağcı İçişleri Bakanı Mart Helme’den beklenmedik bir tepki geldi. Helme, 'kasiyer kız' dediği Marin’in göreve uygun olmadığını savundu; tarihin tozlu sayfalarını da açarak Finlandiya'nın yeni bir ‘Bolşevik komplo’ peşinde olduğunu savundu.

Estonya'nın sağcı Muhafazakâr Halk Partisi’ne mensup Helme, ERR radyosuna demecinde Çarlık Rusyası’ndaki 1917 devriminin ardından Finlandiya’da yaşanan ve hâlâ ülkede acı verici olarak kabul edilen iç savaşı hatırlattı. O dönemin sosyalistleri ‘Kızıllar’ ile Finlandiya’daki mevcut merkez sol hükümet arasında paralellik kuran Helme, Sanna Marin’in ülkesinin çıkarlarını ne kadar koruyacağını sorguladı.

Helme, “Şimdi Kızılların Beyazlar üzerindeki intikamını bir dereceye kadar görebiliriz. Şöyle ki, Finlandiya’yı tasfiye etmek isteyen Kızıllar iktidara geldi ve şimdi Finlandiya'yı Suomi veya Finlandiya adını taşıyacak bir tür bir tür Avrupa eyaleti yapmaya çalışıyorlar” dedi.

Helme hızını alamayarak, devrimin liderleri Vladimir Lenin’den de alıntı yaptı. Devrimden önce “Bizler ütopist değiliz. Kalifiye olmayan bir işçinin ya da aşçının, devlet idaresinin işini derhal alamayacağını biliyoruz” diyen Lenin’in bunu aksine çevirmeye dair verdiği söze atıf yapan Estonyalı Bakan, “Lenin’in her aşçı yamağının bakan olabileceğini söylediğini hatırlıyorum, ya da her neyse. Şimdi kasiyer bir kızın başbakan olduğunu görüyoruz ve aynı zamanda öbür sokak eylemcileri ve cahiller de hükümet üyeleri oluyor” ifadelerini kullandı.

ESTONYA BAŞBAKANI: FİNLANDİYA YAKIN BİR DOST

Mart Helme’nin yorumları pek çok Finlandiyalının tepkisini çekerken bir açıklama da Estonya Başbakanı Juri Ratas’tan geldi. Finlandiya’nın ‘yakın bir dost ve yoldaş’ olduğunu belirten Ratas, içişleri bakanıyla arasına mesafe koyarak hangi partiler ya da koalisyonlar tarafından yönetilirse yönetilsin, iki ülke arasındaki ilişkilerin bundan etkilenmeyeceğini belirtti.

SANNA MARIN: FİNLANDİYA'DA BİR KASİYER BAŞBAKAN OLABİLİR

Sanna Marin ise 'Finlandiya'dan son derece gurur duyduğunu' söyledi. Twitter hesabından Estonyalı Bakana yanıt veren Marin, "Burada fakir bir aileden gelen bir çocuk eğitilebilir ve yaşamlarında pek çok şey başarabilir. Bir dükkanın kasiyeri başbakan olabilir" diye yazdı.

Finlandiya, Çarlık rejiminin devrilmesinin ardından yaşanan Ekim Devrimi sonrasında bağımsızlığını kazandı. Devrimden bir yıl sonra 1918’de Finlandiya'da iç savaş patlak verdi. Savaş sırasında sosyalistler ‘Kızıllar’ olarak, karşı taraftaki anti-sosyalistler ise ‘Beyazlar’ olarak adlandırıldı. Savaş boyunca 37 bin kişi yaşamını yitirdi. (Sputnik)