Zürih parlamentosu Rojava’ya yardımı onayladı

Zürih'te yerel parlamentonun aldığı kararla 2020 bütçesindeki insani yardımın 600 bin franka çıkarılması kabul edildi. 400 bin franklık ek yardımın tamamı Rojava'ya gönderilecek.

Google Haberlere Abone ol

Muammer Kurtulmuş

ZÜRİH - Zürih Şehir Parlamentosu, şehir hükümetinin 200 bin frank olarak sunduğu 2020 insani yardım bütçesinin 600 bin franka çıkarılması talebini kabul etti. Parlamentonun çoğunluğunu oluşturan Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller Partisi ve Alternatif Liste’nin önerisiyle insani yardım bütçesi, tamamı Rojava’ya gönderilmek üzere 400 bin frank artırıldı.

125 sandalyeli Zürich meclisinde 11 Aralık çarşamba akşamı yapılan oylamada, bütçe artırımı önerisi, sol bloğun dışından da destek alarak, 47'ye karşı 75 oyla kabul edildi. Ayrıca artırılan 400 bin frankın direkt "Rojava’ya ve bölgedeki özerk yönetim kurumlarına iletilmesini" içeren önerge de 22'ye karşı 99 oyla kabul edildi.

Önerge adına söz alan Alternatif Liste Grup başkanı Andreas Kirstein, bölgeye yapılan insani yardımların zaman zaman cihatçı grupların eline geçtiğini ve bu nedenle 400 bin franklık yardımda böyle bir durumun yaşanmaması için dikkatli olunması gerektiğine dikkat çekti. Kirstein, bu yardımın Rojava'daki yerel yönetimlerle direkt bağlantısı olan İsviçreli yardım kuruluşları aracılığıyla yapılması gerektiğini söyledi. Önergede ise bu konuda daha önce 2018'de Afrin'e yapılan 30 bin franklık yardımdaki yöntemin izlenmesi tavsiye ediliyor. 2018 yılında Zürih Şehri Maliye Bakanlığı, Heyva Sor a Kurd (Kürt Kızılay) ile birlikte çalışan İsviçreli yardım kuruluşu Medico International Schweiz aracılığıyla bu yardımı Afrin’i terk etmek zorunda kalan Kürtlere ulaştırmıştı. 400 bin franklık yardımın 2020 yılı başlarında aynı yöntemle Rojava’ya ulaştırılacağı tahmin ediliyor.

Önergenin sol blok haricinde diğer partilerden de 30 civarında kabul oyu alması, Zürih şehir parlamentosundaki liberal sağ partilerin de Rojava yerel yönetimlerine 'sempati duyduğu' şeklinde değerlendirildi.

DİYARBAKIR'LA 'KARDEŞLİK KÖPRÜSÜ' KURULMUŞTU

Zürih Şehir Parlamentosu geçmişte Türkiye’deki Kürt siyasi hareketiyle de ilişki kurdu. Bu ilişkinin başlangıcı 25 Mayıs 2016 tarihinde kabul edilen bir önergeye uzanıyor. 2 Mart 2016’da Sosyal Demokrat Parti, Alternatif Liste, Yeşiller Partisi ve bağımsız parlamenterler tarafından sunulan önerge, Zürih’le Diyarbakır arasındaki ilişkilerin geliştirilip kalıcı hale getirilmesini talep ediyordu. Bu önergenin 25 Mayıs 2016'da parlamentoda kabul edilmesinin ardından sivil bir inisiyatif olarak kurulan 'Kardeşlik Köprüsü Komitesi' Ekim 2016'da dönemin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’yı Zürih’e davet etmişlerdi. Zürih ziyaretlerinden döndükten iki hafta sonra tutuklanan eşbaşkanlardan Kışanak o tarihten bu yana halen cezaevinde bulunuyor.