Miçotakis’in danışmanı: Ege ve Doğu Akdeniz’de çatışma riski yok

Yunan basınında 'Türkiye ile Yunanistan arasında açık çatışma riski' gündeme taşındı. Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in danışmanı Aleksandros Diakopoulos ise Türkiye ile Yunanistan arasında sıcak temas olasılığının bulunmadığına işaret ediyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan medyası son günlerde Türk-Yunan ilişkilerinde zirveye tırmanan gerginliği yakından takip ediyor. Milliyetçi ve muhafazakâr kesimlere hitap eden Yunan medya kuruluşları, Türkiye-Libya deniz sınırlarını tayin anlaşmasının gölgesinde Ege ve Doğu Akdeniz’de hiçbir olasılığı göz ardı etmiyor.

Yunanistan'da bazı yayın kuruluşlarının aktardığına, Türkiye ile Yunanistan arasında açık çatışma riski gündemde. 'Uyarır nitelikteki' söz konusu yayınlar ve mesajlar Yunanistan toplumunda yankı uyandırıyor. Ege’de ve Doğu Akdeniz’de 'nahoş bir durum' olasılığı üzerinde duran Yunan medyasının büyük bir bölümünün aksine, Miçotakis Hükümeti çevreleri Türk-Yunan ilişkilerindeki yeni sorunlara soğukkanlı bir bakış açısı ile yaklaşıyor.

Yunan yetkililere göre yakın gelecekte gerek Doğu Akdeniz’de gerek Ege’de, Türkiye ile Yunanistan arasında 'nahoş bir durum' yaşanması beklenmiyor. Her iki taraf da biriken büyük sorunlara rağmen sıcak temaslardan kaçınmak için her türlü gayreti göstermekte.

MİÇOTAKİS'İN DANIŞMANI NE DÜŞÜNÜYOR?

Son gelişmelerle ilgili Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in danışmanı Aleksandros Diakopoulos, Türkiye ile Yunanistan arasında sıcak temas olasılığının bulunmadığına işaret ediyor. Deneyimli askere ve Başbakan Miçotakis’in yakın mesai arkadaşına göre, Türkiye’nin Libya’daki gelişmeleri dikkate alarak Trablus yönetimi ile yeni anlaşmayı imzaladığı görüşünü öne çıkarıyor. Bu gelişmenin Türk-Yunan ilişkilerinde beklenmedik gelişmelere sebep olması söz konusu değil.

Miçotakis’in 'ulusal güvenlik reformu'nun başına getirdiği Aleksandros Diakopoulos, Libya-Türkiye Anlaşmasının tüm Libya’yı alakadar etmediği görüşünü de öne çıkarıyor.

TÜRK-YUNAN İLİŞKİLERİNDE GERGİNLİK

Türkiye’nin yeni dönemde Yunanistan’ın kendi kıta sahanlığı olarak gördüğü bölgelerde sondaj faaliyeti başlatma olasılığı ile ilgili olarak da görüş belirten Diakopoulos önemli noktaların altını çiziyor. Diakopoulos'a göre, Yunanistan Türkiye’nin  atacağı adımlara göre komşu ülkeye yanıt verecek. Yunan yetkili konu ile ilgili olarak 'bir sinek öldürmek için balyoz kullanamazsınız, zira bu şekilde duvar yıkarsınız' yorumunda bulundu. 

DİYALOG KANALLARI AÇIK

Geçen günlerde gerçekleştirilen Erdoğan-Miçotakis görüşmesini de değerlendiren Diakopoulos, bu görüşme sonrasında Ege’de 'nahoş bir durumun' gündeme gelmeyeceği öngörüsünde bulunuyor.  Diakopoulos’a göre tüm sorunlara rağmen Atina-Ankara hattındaki diyalog ve iletişim kanalları açık kalmaya devam ediyor. Öte yandan güven arttırıcı önlemler de gündemdeki yerini korumaya devam etmekte.