Malta'da öldürülen gazeteci için başbakanın ofisini bastılar

Malta'da eylemciler, gazeteci Daphne Caruana Galizia'nın Panama Belgeleri'ni yayınladıktan sonra arabasında bir suikastla öldürülmesinin peşini bırakmıyor. 30 kişi bu sabah başbakanlık ofisinde oturma eylemi yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Malta'da yolsuzluk haberleriyle tanınan gazeteci Daphne Caruana Galizia'nın öldürülmesine ilişkin siyasi kriz durulmuyor. Bir grup eylemci, Başbakan Joseph Muscat'ın derhal istifa etmesi talebiyle bu sabah başbakanlık ofisini bastı.

Malta'nın başkenti Valletta'da 16'ıncı yüzyıldan kalma hükümet binasına sabah saat 07.00'da yan girişten 'sızan' eylemciler, neye uğradığını şaşıran polis ve askerlerin önünde düdük, bayrak ve tamtamlarla yere oturdu. Binaya girişi tam beş saat boyunca süreliğine engelleyen eylemciler, "Malta dibe vurdu. Bu sadece yolsuzlukla ilgili değil; bu, siyasi bir cinayet" sloganları attı.

Gazeteci Galizia, Nisan 2017'de Panama Belgeleri'nin Malta ayağını kaleme alan isimlerden biriydi. Galizia'nın haberleri, Muscat'ın Özel Kalem Müdürü Keith Schembri'nin yanı sıra dönemin enerji, bugünün Turizm Bakanı Konrad Mizzi'nin Panama'da gizli şirketleri olduğunu ve bunlara Dubai merkezli "17 Black" şirketince para aktarıldığı iddialarını gündeme taşımıştı. Galizia, 16 Ekim 2017'de evinin yakınında otomobiline yerleştirilen bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetti.

Bombayı yerleştirmekle suçlanan üç kişi halen yargılanmayı beklerken, 14 Kasım'da bir başka operasyonda tutuklanan bir taksi şoförünün, Galizia suikastına ilişkin paylaşacağı bilgiler karşısında cumhurbaşkanlığı affı talep etmesiyle süreç farklı bir boyut kazandı. Taksi şoförü Melvin Theuma, Galizia cinayetinde aracı olduğunu ifade ederek devletle iş birliği yapmış ve 25 Kasım’da cumhurbaşkanlığı affından yararlandı. Theuma'nın ifadesinin akabinde 20 Kasım'da "17 Black" şirketinin sahibi ünlü iş adamı Yorgen Fenech özel yatıyla adadan kaçmaya çalışırken gözaltına alındı.

Fenech, sorgusunda Schembri'yi suikastin planlayıcısı olmakla suçladı. Fenech'in kamuoyuna yansıyan ifadelerinde isimleri geçen eski Başbakanlık Özel Kalem Müdürü Schembri ile Turizm Bakanı Konrad Mizzi 26 Kasım'da istifa ederken, Ekonomi Bakanı Chris Cardona da soruşturma sonuçlanıncaya dek görevini askıya aldığını duyurmuştu. Hem Schembri hem bakanlar, haklarındaki iddiaları reddederken, Schembri iki gün boyunca sorgulanmış, sonrasında serbest kalmıştı. Fenech ise , cinayeti organize ve finanse etmek, patlayıcı madde temini suçlamaları yöneltilerek tutuklanmıştı. (DIŞ HABERLER, euronews)