İngiliz liderler canlı yayında yanıtladı: Kapitalizm mi, sosyalizm mi?

İngiltere'de 12 Aralık'ta yapılacak erken seçim öncesinde başbakan Boris Johnson ve ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin adayı Jeremy Corbyn canlı yayında karşı karşıya geldi. Seyirciden gelen "Kapitalizm mi, sosyalizm mi?" sorusunu Corbyn "Sosyalist politikalar, bu ülkedeki en yoksulların hayat kalitesini yükseltmiştir" diye yanıtladı. Johnson ise "Muhafazakar siyaset anlayışı yoksullar için tek yol" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de erken seçime bir haftadan az süre kala, Başbakan Boris Johnson ve ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn canlı yayın tartışmasında argümanlarını masaya yatırdı. Tartışmada Brexit, İngiliz Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) gibi başlıklar öne çıktı. 12 Aralık'ta yapılacak seçimler öncesi anketler, Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakâr Parti'nin önde olduğuna işaret ediyor.

Başbakan Johnson, Brexit'i gerçekleştirme vaadini sıklıkla tekrarlarken, muhalefet lideri Corbyn, Johnson'ın Brexit anlaşmasının ülkeyi kaosa sürükleyeceğini savundu ve herkesin çıkarına bir anlaşma arayacağını söyledi, yoksullukla mücadele vaadinde bulundu.

Boris Johnson, Corbyn'in Brexit konusunda bir tavrı olmadığı eleştirisini sıklıkla yineledi ve böyle birinin AB ile Brexit konusunda müzakere yürütemeyeceğini iddia etti. Jeremy Corbyn, Başbakan olması durumunda AB ile bir Brexit anlaşması yapacağını ve bu anlaşmayı referanduma götüreceğini vaadetmişti.

Boris Johnson ise Corbyn'in bu yaklaşımını tarafsızlık ve liderlik eksikliği olarak niteliyor.

'BELİRSİZLİK ORTADAN KALKACAK'

Brexit sonrası ülkenin olası ticaret anlaşmaları da gündem başlıklarından biriydi. Jeremy Corbyn, Johnson'a ticaret anlaşması üzerinden yüklendi ve "ABD ile bir ticaret anlaşmasına varmanın yedi yıl süreceğinin tahmin edildiğini" söyledi. Corbyn, "İşçi Partisi iktidarında (Brexit sonrası dönemde) ticaret ilişkisinin ne olacağı konusundaki belirsizlik ortadan kalkacak" dedi.

İngiltere'de Ulusal Sağlık Sistemi'nin (NHS) Brexit ile birlikte geleceğinin nasıl olacağı da tartışmanın hararetli başlıklarından biri oldu. ABD ile Brexit sonrası dönemde yapılacağı açıklanan ticaret müzakerelerinde NHS'in özelleştirileceği iddialarını muhalefet sürekli gündemde tutuyor. İngiltere ve ABD hükümetleri arasındaki ticaret görüşmeleri müzakerelerinde, NHS'inde pazarlık konularından biri olduğuna ilişkin belgeler İşçi Partisi tarafından kamuoyuna açıklanmıştı.

İşçi Partisi lideri Corbyn, halkın, ortaya çıkan bu belgeleri okuması gerektiğini söyledi ve ABD Başkanı Donald Trump'ın "İnsanlar Amerikan ilaçlarına yeterince para ödemiyor" sözlerini hatırlattı. Başbakan Johnson ise bunun seçmende korku yaratmak için uydurulduğunu söyledi. Boris Johnson, NHS'i sevdiğini ve satma gibi düşüncesi olmadığını savundu. ABD Başkanı Trump, bu tartışmaya ilişkin geçmişte yaptığı bir açıklamada, "Söz konusu ticaret ise her şey masada olur" ifadesini kullanmıştı. Başbakan Johnson, NHS'i ve ilaç fiyatlarının herhangi bir müzakerede kesinlikle gündeme gelmeyeceğini söylüyor.

KAPİTALİZM Mİ, SOSYALİZM Mİ?

Adaylara, seçmenlerden gelen "Yoksulların hayat kalitesini artırmada sosyalizmin mi yoksa kapitalizmin mi daha iyi bir geçmişi olduğu" sorusu da soruldu. Corbyn bu soruya, "Demokratik temellerde uygulanan sosyalist politikalar, bu ülkedeki en yoksullarının hayat kalitesini yükseltmiştir" diye yanıt verdi. Johnson ise "Muhafazakar siyaset anlayışı, kamu hizmetleri için harcama yaparken, toplumun en yoksullarına da bakabilecek tek yol" dedi. (BBC Türkçe)