Brezilya borcunu ödemezse BM'deki oy hakkını kaybedecek

Brezilya, Birleşmiş Milletler'e olan 415 milyon dolarlık finansal katkı borcunun en az 126 milyon dolarını ödemezse Genel Kurul'daki oy hakkını kaybedecek. Üye ülkelerin Birleşmiş Milletler'e toplam 1 milyar 385 milyon dolar borcu var. Bu borcun yüzde 97'si ABD, Brezilya, Meksika, İran, İsrail ve Venezuela'ya ait.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Brezilya, Birleşmiş Milletler'deki (BM) oy hakkını, ödemediği üyelik payından dolayı kaybetme riski ile karşı karşıya kaldı. BM üyeliği çerçevesinde her yıl ödenmesi gereken finansal katkı payının çok az bir kısmını karşılayan ülkenin borcu toplam 415 milyon dolara ulaştı.

BM Şartı'nın 19'uncu maddesine göre bir ülke, örgüte olan borcunun son 2 yılda yaptığı ödemeden daha fazla olması durumunda BM Genel Kurulunda oy kullanma hakkını kaybediyor. Bunun olmaması için Brezilya'nın 31 Aralık'tan önce en az 126,6 milyon doları BM'ye aktarması gerekecek. Komor Adaları, Sao Tome ve Principe ile Somali de ödemelerini geciktirmeleri durumunda oy haklarını kaybetme riski ile karşı karşıya.

BM tarafından Ekim ayında yapılan açıklamada toplam borçların 1 milyar 385 milyon dolara ulaştığı ve bu miktarın 860 milyonluk kısmının 2019'un 2,85 milyarlık bütçesine ait olduğu ifade edildi. 1 milyar 385 milyon dolarlık borcun yüzde 97'sini ise ABD, Brezilya, Meksika, İran, İsrail ve Venezuela oluşturuyor. Geriye kalan yüzde üçlük kısım ise 58 ülkenin borcu.

Washington yönetimi BM bütçesinin yüzde 22'sini ödemekle yükümlü. BM sözcüsü Stephan Dujarric ABD'nin yaklaşık 1 milyar dolar olan borcunun şu ana kadar 500 milyon dolarlık kısmını ödediğini açıkladı. (Kaynak: Euronews)