Macron: Açıklamalarımın arkasındayım, NATO'nun 'beyin ölümü' gerçekleşti

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve ABD Başkanı Donald Trump, NATO zirvesinde ortak basın açıklaması düzenledi. Macron "Açıklamalarımın arkasındayım" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve ABD Başkanı Donald Trump'ın düzenlediği ortak bir basın açıklamasında Macron "Açıklamalarım birçok insanı şaşırtmış olabilir ancak söylediklerimin arkasındayım" dedi. Macron "NATO'nun temellerinin ne olacağını belirlemeliyiz" diyerek ekledi.

'HEM NATO ÜYESİ OLUP, HEM RUSYA'DAN SİLAH ALMAK MÜMKÜN DEĞİL'

Fransa Cumhurbaşkanı "NATO'da terörizmin tanımı ile ilgili aynı fikirleri paylaşmıyoruz. Türkiye'nin IŞİD savaşçılarıyla ilgili belirsizliğini çözmeliyiz" ifadelerini kullandı. Macron 'Türkiye'nin hem NATO üyesi olup, hem Rusya'dan S-400 almasının teknik olarak mümkün olmadığını' söyledi. Macron'un konuşmalarından öne çıkan detaylar şöyle: "(Türkiye için) Buradaki bütün sonuçları bloke edeceğini söylüyorlar. YPG terör örgütü kabul edilemzse, NATO'nun ciddi bir üyesi olmaları için bunu netleştirmeleri gerekiyor. Bu konuları kendisiyle de görüşeceğiz. Avrupa'nın füze sistemlerini alabilirlerdi ama bunu almamayı Türkiye seçti."

ABD Başkanı Donald Trump, Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron ABD'nin Amerikan şirketlerinin kârını azaltan ülkelere gümrük vergilerini artırma planıyla ilgili de konuştu. İki ülke lideri 'bu konuda bir çözüme ulaşılabileceğinde' hem fikir.

'OBAMA, TÜRKİYE'NİN SİLAH ALMASINA İZİN VERMEMİŞTİ'

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 alımıyla ilgili yaptırım planlarına ilişkin soruyu Trump, "Bu konuda görüşüyoruz. Türkiye patriot almak istemişti ama Obama yönetimi izin vermedi. Türkiye çok uzun zamandır patriot füzezi almak istiyordu. Ama bunu Türkiye'ye satmıyorlardı. İşin başka bir boyutları da var. Bu konuları görüşeceğiz" diyerek cevapladı.

ABD Başkanı Trump, 'ABD’nin İran’daki hükümet karşıtı protestoları desteklemediğini' söyledi. Trump, 'İran protestolarının destekliyor musunuz' sorusuna "Bu konuda yorum yapmak istemiyorum, ancak cevabım 'hayır'" yanıtını verdi. (DIŞ HABERLER/Sputnik)