İtalya'da 1 euroya ev satışı yayılıyor

İtalyan kasabalarında göçle mücadele sürüyor. Bir belediye daha 1 euroya ev satmaya başladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Nüfusları azaldığı için yok olma tehlikesi altında bulunan pek çok İtalyan kasabasında metruk evler 1 eurodan satışa çıkartılmaya başlanmıştı. Sicilya'daki 3 bin 800 nüfuslu Bivona kasabası da terk edilmiş evleri tadilat yapma sözü karşılığında 1 euroya satıyor. İş imkanlarının kısıtlı olması nedeniyle nüfusu 40 yılda yarı yarıya azalan Bivona'da yetkililer, bu projeyle eski güzel günlerine dönmeyi hedefliyor.

İş imkanlarının kısıtlı olması gibi nedenlerle gençlerin büyük şehirlere taşınma eğilimi gösterdiği ve kasaba nüfusunun son 40 yılda yarıya indiği belirtiliyor. Bivona belediyesinden CNN'e yapılan açıklamaya göre 1 euroya ev projesiyle kasabanın "16. yüzyıldaki altın çağına döndürülmesi" amaçlanıyor.

Belediye yetkilileri satışa sunulan evlerle ilgili detayların ve fotoğrafların yakında internet sitesinde (http://www.comune.bivona.ag.it/) yayımlayacağını açıkladı. 1 euroluk evleri satın alabilmek için 2500 euro depozito yatırmak, ayrıca kapsamlı bir onarım ve restorasyon çalışması yaptırmak gerekiyor. Evleri satın alanlar 3 ay içinde tadilat projelerini sunacak ve bu tadilat işlemlerini 3 yıl içinde tamamlayacak. Aksi halde depozitoyu kaybedecek.

Bivona belediyesi, satılan evlerin konut ya da işletme olarak kullanılabileceğini, ikametgahlarını kasabaya taşıyanlara ise vergi kolaylıkları sağlanacağını açıkladı. Nispeten iyi durumdaki evler ise 1000-5000 euro arasında satışa çıkartılacak. İtalya'da daha önce yine Sicilya'daki Mussomeli ve Sambuca kasabaları da terk edilmiş evleri satışa sunmuştu.

BEDAVA EV VEREN DE VAR

Sicilya'daki Cammarata kasabası ise rekabetin artması üzerine "bedava ev" kampanyası başlatmıştı. Yaklaşık 6 bin 100 kişinin yaşadığı Cammarata kasabasındaki "bedava" evleri alabilmek için 5000 euro depozito ödemek ve bir restorasyon planı sunmak gerekiyor.

Kasaba yönetimi, nüfusu artırmak için özellikle çocuklu çiftlere öncelik vermeyi planlıyor. Küçük çocuğu olan ailelere de 1000 euro yardım teklifinde bulunuluyor. (BBC Türkçe)

Etiketler euro italya göç nüfus