İddia: Türkiye NATO'ya YPG şartı koştu

NATO'nun gelecek haftaki 70'inci yıl zirvesi öncesinde Türkiye'yle gerilim yaşandığı öne sürüldü. İddiaya göre Ankara, NATO'nun Baltıkları olası Rus saldırısından koruma planına onay vermek için YPG'nin 'terör örgütü' olarak tanınması şartını koştu. Bir diplomat, "Türkiye Doğu Avrupalıları rehin tutuyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeyindeki son harekatı konusunda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle NATO'nun Baltıklar ve Polonya için hazırladığı savunma planını desteklemeyi reddettiği öne sürüldü. İddiaya göre Ankara, plana destek vermeyi 'YPG'nin NATO tarafından resmen terör örgütü olarak kabul edilmesi' şartına bağladı.

'SERT BİR TAVIR TAKINDILAR'

Reuters ajansına konuşan dört üst düzey NATO görevlisi, Türkiye'nin NATO daimi temsilcisine planı imzalamama talimatı verildiğini, Ankara'nın ilgili görüşmelerde de sert bir tavır takındığını söyledi.

Buna göre, NATO yetkilileri ittifakın önümüzdeki hafta Londra'da düzenleyeceği 70'inci yıl zirvesi öncesinde Polonya, Litvanya, Letonya ve Estonya'yı olası bir Rus saldırısından korumayı öngören planı 29 üyenin tamamına onaylatmak istiyor. Ancak Türkiye'nin bu süreçte YPG şartını öne sürdüğü belirtiliyor.

'TÜRKİYE DOĞU AVRUPALILARI REHİN TUTUYOR'

Reuters'a konuşan bir diplomatik kaynak, "Türkler, kendileri taviz koparana dek bu askeri planın onaylanmasını engelleyerek doğu Avrupalıları rehin tutuyor" yorumu yaptı. İkinci bir kaynaksa, NATO'nun ABD Başkanı Donald Trump ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un eleştirilerine maruz kaldığı bir dönemde birleşik bir cephe olduğunu ortaya koymak istediğini ancak Türkiye'nin davranışının bunu engellediğini savundu.

'HERKES TÜRKLERİ ELEŞTİRİYOR'

Reuters'ın bir diğer kaynağıysa, "Herkes Türkleri eleştiriyor" derken, NATO'nun Türkiye'nin taleplerini kabul etmesinin 'Suriye'ye müdahale etmeme'ye dayalı stratejiye zarar vereceği yorumu yaptı.

'ANKARA'NIN DA ONAYLATMASI GEREKEN BİR PLAN VAR'

Kaynaklar, Ankara'nın YPG'yle ilgili talebini Suriye'deki harekattan önce gündeme getirdiğini ancak konunun önümüzdeki haftaki zirve nedeniyle tırmandığını da söyledi. Reuters'ın haberine göre kaynaklar, NATO yetkilileri zirve öncesinde bir uzlaşma sağlanabileceğini umduklarını, zira Ankara'nın da olası bir saldırıda Türkiye'nin nasıl korunacağına dair ayrı bir askeri planın liderlerden kabul görmesini beklediğini ekledi.

ANKARA SORULARI YANITLAMADI

Reuters, Türkiye'nin NATO heyeti ile savunma ve dışişleri bakanlıklarının görüş talebine olumlu yanıt vermediğini de yazdı. NATO Sözcüsü Oana Lungescu ise konuyla ilgili soruya "NATO'nun tüm müttefiklerini korumak için planları vardır" yanıtını vermekle yetindi.

Londra'daki NATO zirvesinde Türkiye'yi temsil etmesi planlanan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, burada Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson'la biraraya gelmesi bekleniyor. (DIŞ HABERLER)