Çavuşoğlu: S-400'lere ihtiyacımız var, ABD ziyaretimizde mutabık kalmadık

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus yapımı S-400 hava savunma sistemleri nedeniyle ABD'yle yaşanan krizde ilerleme sağlanmadığı söyledi. "Bizim bu sisteme ihtiyacımız var" diyen Çavuşoğlu, "ABD yapıcı tekliflerimize evet demedi. ABD ziyaretimizde mutabık kalmadık" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya'dan S-400 alımıyla ilgili yaptığı açıklamada "Bir ürün kutuda tutulmak için alınmaz. Bizim bu sisteme ihtiyacımız var" dedi. Çavuşoğlu, Türkiye'nin NATO üyesi olarak Rus yapımı hava savunma sistemlerine almasına tepki gösteren ABD'yi eleştirerek, "S-400 konusunda ABD ile konuşmaya devam ederiz ancak herhangi bir dayatmayı kabul etmeyiz. Tavrımız net, kimseye bir taahhütte bulunmadık" ifadelerini kullandı.

'MUTABIK KALMADIK'

Dışişleri Bakanı, gerilimi dindirmek için Türkiye'nin önerdiği ortak çalışma grubunun ABD'den kabul görmediğini belirtip, "ABD yapıcı tekliflerimize evet demedi. ABD ziyaretimizde mutabık kalmadık" diye konuştu.

Çavuşoğlu, "Eğer ABD satabilecekse Patriot da satın almak isteriz, bu konularda tek bir ülkeye bağlı kalmak doğru değil. Rusya ile de ABD ile de ilişkilerimizi sürdürmek isteriz" dedi.

POMPEO: KAYGI VERİCİ

Türkiye'nin S-400 sistemlerini önceki gün test etmesi ABD'nin tepkisini çekmişti. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, testi kaygı verici olarak nitelendirerek "Kaygı verici. S-400 sisteminin tam olarak operasyonel hale getirilmesi adımından uzaklaştığını görmek istediğimizi Türkiye'ye net şekilde ilettik" demişti.

RUSYA: S-400'LER SAVUNMA AMAÇLI

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir kaynak ise 'Türkiye’ye S-400 sevkiyatının NATO da dahil olmak üzere, üçüncü bir tarafın güvenliğinin tehdit etme amaçlı olmadığını' söyledi. İsim vermeden Sputnik'e konuşan kaynak, "Sevkiyatlarımız kesinlikle birilerinin güvenliğini baltalamaya yönelik değil. Bu tamamen bir savunma silahı. Askeri-teknik işbirliğine ilişkin yasamız, sorumluluklarımız ve uluslararası anlaşmalara aykırı olabilecek sevkiyatlar gerçekleştirmiyoruz” dedi. (HABER MERKEZİ)

ABD'den S-400 açıklaması: Kaygı vericiABD'den S-400 açıklaması: Kaygı verici

Ankara'daki S-400 bilmecesi çözüldüAnkara'daki S-400 bilmecesi çözüldü