Kıbrıs'ta bir ilk: ABD'nin iade talebi kabul edildi

Kıbrıs'ta bir mahkeme, 20 yaşındaki Güney Kıbrıs vatandaşı bir hackerın iadesi için ABD'den gelen talebi kabul etti. Kararın uygulanması halinde, ilk kez bir Kıbrıs vatandaşı ABD'ye iade edilecek.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Kıbrıs Cumhuriyeti, ilk kez bir vatandaşını yargılanması için ABD'ye teslim etmeye hazırlanıyor. 2017'de Kıbrıs’ın yerel internet sağlayıcısına 'saldırıda' bulunan, 2014-2016 arasında bazı Amerikan şirketlerine karşı suç işlediği suçlamasıyla FBI tarafından iadesi istenen Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşı genç bir hackerın ABD’ye teslim sürecinin önü açıldı.

Lefkoşa Kaza Mahkemesi, Amerikalı şirketler de dahil bir dizi şirketi hedef alan telefon dolandırıcılığı ve hackerlık suçlamalarıyla ilgili kararında, 20 yaşındaki gencin ABD’ye teslim edilmesine hükmetti.

BİR AN ÖNCE YARGILANMAK İSTİYOR

Küresel bir suç ağının parçası olduğu iddia edilen genç hackerın avukatı Mihalis Chambers müvekkili hakkında, "Sabrını kaybetti. Bu olayı atlatmak ve geri dönmek için ABD'ye gitmenin daha iyi olacağına inanıyor" dedi. Avukat ayrıca, müvekkilinin Asperger sendromuna sahip olduğunu ve söz konusu suçları çocuk sayılacak yaşlarda işlediğini vurguladı.

Chambers, dosyaya bakan Kıbrıslı savcının son dönemde gerçekleştirilen anayasa değişikliği sonrasında hayata geçen ABD-Kıbrıs iade anlaşmasına sadık kalmak için yoğun çaba sarf ettiği bilgisini de paylaştı. Son gelişmelerle 20 yıllık hapis cezası ile yüz yüze kalan hackerın temyiz seçeneğini düşündüğü de belirtildi.