Pentagon raporu: Türkiye'nin harekatı IŞİD'in yeniden örgütlenmesine olanak sağladı

Pentagon'un bir iç raporunda, IŞİD'in Suriye'de yeniden örgütlenmeye başladığı tespiti yer aldı. Raporda, örgütün Türkiye'nin son harekatını ve ABD'nin bu nedenle çekilmesini kendi çıkarına kullandığı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) yeni hazırlanan bir iç raporunda, 'IŞİD'in ABD'nin Suriye'nin kuzeydoğusundan çekilmesini ve Türkiye'nin harekatını kullanarak yeniden örgütlenmeye başladığı' tespiti yer aldı.

Pentagon Denetleme Dairesi'nin Amerikan basınına sızdırılan raporunda, "IŞİD, Türkiye'nin harekatını ve bunu izleyen Amerikan çekilmesini, Suriye içindeki kabiliyetlerini yeniden yapılandırmak ve ülke dışında saldırı düzenleme kapasitesini güçlendirmek için suistimal etti" denildi.

Raporda, bölgede şu anda varlık gösteren 'Türk, Rus ve Suriye güçlerinin IŞİD'le mücadeleyi birinci öncelik olarak görmelerinin muhtemel olmadığı' yorumu yapıldı. Raporda, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) yaklaşık 100 bin üyesinden kaçının şu an IŞİD karşıtı operasyonların sürdürdüğünün bilinmediği de belirtildi.

Pentagon raporunda, örgütün lideri Ebu Bekir Bağdadi'nin öldürülmesi 'ağır bir darbe' olarak nitelense de, bu durumun örgütün yeniden canlanma kapasitesini fazla etkilemeyeceği yorumu yapıldı.

Raporda, Türkiye'nin harekatından sonra SDG'nin IŞİD'lilerin tutulduğu kamplardaki gardiyan sayısını azalttığına dikkat çekilerek, "El Hol kampındaki IŞİD destekçileri güvenliğin azaltılmasını suistimal edebilir" ifadeleri kullanıldı. (DIŞ HABERLER)

Irak'tan IŞİD uyarısı: Türkiye'den saldırı planlıyorlarIrak'tan IŞİD uyarısı: Türkiye'den saldırı planlıyorlar