9 milyon dolarlık donanımla telefonları dinleyen 'casus minibüs' Kıbrıs'ı karıştırdı

Kıbrıs'ın güneyinde, 9 milyon dolarlık bir donanımla 500 metre yakınındaki elektronik cihazları izleyebilen bir minibüs bulundu. Minibüsün İsrailli sahibinin iktidarla yakın ilişkilerinin bulunması, muhalefetin tepkisini çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıs, adanın güneyinde cumartesi günü yakalanan 'casus minibüs'ü konuşuyor. Minibüsün sahibinin iktidar partisi DİSİ'yle yakın ilişkilerinin bulunması nedeniyle muhalefet hükümetten yanıt bekliyor.

Ana muhalefet partisi AKEL'in hükümetten bilgi talep etmesinden sonra devreye giren Kıbrıs polisi, cumartesi günü ada genelinde haberleşme ağlarını aksatma kapasitesine sahip, gelişmiş bir gözetleme ekipmanıyla donatıldığı iddia edilen bir 'casus minibüsü' yakaladığını ve İsrailli sahibini sorguladığını açıkladı.

9 MİLYON DOLARLIK DONANIM

Minibüste bulunan 9 milyon dolarlık modern ekipmanın 500 metrelik bir yarıçap dahilinde kalan elektronik cihazları izleyebileceği, herhangi bir telefonu hackleyebildiği ve şifreleme düzeyinden bağımsız olarak konuşmaları dinleyebileceği iddia ediliyor.

Kıbrıs polisi, minibüsün Larnaka'nın güney kıyı beldesinde tespit edilmesinden ve el konmasının ardından, bir İsrailli müteşebbise ait şirkette de arama başlattı. Polis açıklamasında, “Ön inceleme sırasında, aracın elektronik donanıma sahip olduğu tespit edildi ve diğer başla kanıtlara el konuldu" denildi. Açıklamadaki, "Şirket ofislerinde yapılan müteakip bir soruşturmada, bilimsel incelemeye tabi olacak başka kanıtlar da bulundu" ifadeleri de dikkat çekti. Polis, özel hayatını gizliliğini koruma yasasının olası ihlallerini soruşturduğunu da açıkladı.

İSRAİL SESSİZ

İsrail polisi Kıbrıslı mevkidaşları tarafından haberdar edilmediklerini açıklarken, İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan da henüz bir yorum gelmiş değil.

Bununla birlikte, 'casus minibüs'ün sahibinin Kıbrıs’ta tanınan bir İsrailli müteşebbis olması ve söz konusu şahsın Kıbrıs Rum tarafında iktidarda bulunan DİSİ partisi ile ilişkilerinin bulunması Kıbrıs’ın siyasi gündemini sarsmış durumda. Ana muhalefet partisi Akel olay ilgili olarak hükümetten tatmin edici bilgi talebinde bulundu.

Diğer muhalefet partileri de, casus ekipmanların sahibi konumundaki İsrailli şahsın hangi nedenlerden dolayı, özellikle seçim zamanında, iktidar partisinin genel merkezini ziyaret ettiğinin araştırılması gerektiği görüşünü öne çıkarıyor.

İktidar partisi DİSİ ise ilk başta söz konusu iddiaları reddederken sonrasında tavır değişikliğe gitti ve söz konusu İsrailli şahsın Kıbrıs’ın Yahudi toplumunun bir temsilcisi olarak parti binasına kabul edildiğini açıkladı.

DİSİ açıklamasına rağmen muhalefet bir dizi sorunun altını çizmeye devam ediyor; hükümetten, "Kıbrıs'ta böyle bir araç nasıl ve neden faaliyet gösteriyor" sorusunu yanıtlaması isteniyor. Akel, casus teknolojisinin adada kimleri hedef alındığını da sorguladı.

Kıbrıs basınındaki iddialar göreyse, söz konusu şirket kolluk kuvvetleri ve istihbarat teşkilatları için 'bütüncül istihbarat çözümleri' sunuyor. Limassol kayıtlı şirketin, 'uzun yıllara dayanan güvenlik ve istihbarat deneyimine ve en iyisi gözetim sistemlerinin geliştirilmesinde uzun bir geçmişe sahip olduğu' belirtiliyor.

Etiketler Kıbrıs DİSİ akel