Yunanistan’da yasadışı takip skandalı: Yeni hükümet muhalefeti fişliyor

Komşu Yunanistan’da geçtiğimiz aylarda iktidara gelen muhafazakar Yeni Demokrasi hükümetinin başı, yasa dışı takip skandalı ile dertte. Yunanistan polisi ile istihbaratının, sol ve anarşist grupları araçlara yerleştirilen cihazlarla yasa dışı yollardan takip ettiği ortaya çıktı. Hükümete tepki büyük..

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunan gazetesi Efimerida ton Sintakton'un haberine göre, Yunanistan'da son dönemde hükümete muhalif kesimlerden yasa dışı takip uyarıları ve suç duyuruları geliyor. Muhalif kesimin temsilcileri, araçlarının ve motosikletlerinin çeşitli kısımlarında kendilerinden habersiz bir şekilde yerleştirilmiş takip sistemleri keşfediyor.

ADIM ADIM YASA DIŞI TAKİP

GPS ile devletin kolluk kuvvetlerine sinyal gönderen bu cihazlar vasıtasıyla hükümet, muhaliflerin hareketlerini adım adım takip ediyor. Muhalif kesimin gündeme getirdiği bilgilere göre, otomobil ve motosikletlere takip cihazları, yasa dışı bir şekilde istihbarat elemanları tarafından yerleştiriliyor.

HUKUKÇULAR UYARIYOR

Yunanistan’daki hukuk uzmanları, en temel insan haklarının ve özel hayatın gizliliği gibi temel Avrupa ilkelerinin ihlal edildiğini vurguluyor. Hükümetin yeni yasa dışı takip uygulaması sadece sol ve anarşist kesimleri hedef almıyor. Uygulama, mülteci ve göçmenlere yardım ve destek sunan kuruluşları da kapsıyor.

Yunanistan’daki muhalif basın, bu ciddi gelişme ile ilgili fotoğrafları kamuoyu ile paylaşırken, birçok hukukçu yasal yollardan yasa dışı takip hadiselerinin önüne geçmeye hazırlanıyor.

YABANCI VE KOMÜNİZM KARŞITI DALGA

Yunanistan’da temmuz ayında iktidara gelen Yeni Demokrasi hükümeti, özellikle Atina’nın merkezinde faaliyet gösteren Sol ve anarşist gruplara karşı harekete geçti. Aynı süreçte ülke genelinde yabancı karşıtlığı ile komünizm ve sol ideoloji karşıtlığı zirveye ulaştı.

KİLİSE DE HAREKETE GEÇTİ

Ülke genelinde kabaran yabancı karşıtı dalga ve mülteci ve göçmenlere yönelik saldırılar nedeniyle Yunanistan Ortodoks Kilisesi’nin ilerici ve hümanist kanadı da geçtiğimiz günlerde harekete geçerek, kilise ile manastırların kapılarını yardıma muhtaç insanlara açtı.