Türkiye'den ABD'ye İsrail tepkisi: Geçerliliği yok

Türkiye, İsrail'in 1967'den bu yana işgal altında tuttuğu Batı Şeria'daki yasadışı yerleşimlerinin ABD tarafından tanınmasına tepki gösterdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Hiçbir ülke uluslararası hukukun üstünde değildir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsrail'in 1967 yılından bu yana işgal altında tuttuğu topraklardaki yasadışı yerleşimlerinin ABD tarafından 'tanınmasına' tepki gösterdi. Çavuşoğlu, "Hiçbir ülke uluslararası hukukun üstünde değildir. 'Ben yaptım oldu' anlayışıyla yapılan açıklamanın da geçerliliği yoktur" dedi.

Göreve geldiği günden bu yana İsrail'in Filistin topraklarındaki işgaline açık onay veren Donald Trump yönetimi, son olarak Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerine dair tutumunu da değiştirdi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo dün, 'bu yerleşimlerin uluslararası hukuka aykırı olduğunu düşünmediklerini' söyledi. Pompeo, Batı Şeria'nın statüsünün 'İsrailliler ve Filistinliler tarafından müzakere edilmesi gereken bir konu olduğunu' savundu.

Trump yönetimi, Birleşmiş Milletler kararlarıyla Filistinlilere vaat edilmiş bağımsız devletin başkenti olması öngörülen Doğu Kudüs'ü de, İsrail toprağı olarak tanımıştı.

İsrail'in 1967 savaşında işgal ettiği Batı Şeria'da her geçen gün yayılan yerleşimleriyse, Birleşmiş Milletler kararlarınca yasadışı sayılıyor. Filistinlilerin topraklarındaki İsrail işgalini kalıcılaştırma amacı taşıyan bu yerleşimler, taraflar arasındaki en büyük anlaşmazlık konularından biri.

Amerikan yönetimi, geleneksel olarak İsrail yanlısı bir dış politika izlese ve ilgili BM kararlarını veto etse de, sivil Yahudilerin yerleşmeye teşvik edildiği bu yerleşimleri 1978'den bu yana yasadışı sayıyordu. Trump'ın selefi Barack Obama'nın yönetiminin son adımlarından biri de, 2016 sonlarında BM'de yasadışı İsrail yerleşimlerini kınayan bir kararı veto etmemek olmuştu. (DIŞ HABERLER)

ABD'nin kararı sonrası İsrail'de Batı Şeria'yı ilhak çağrısıABD'nin kararı sonrası İsrail'de Batı Şeria'yı ilhak çağrısı