Bolivya'da Morales'in yerine geçen Anez başkentin dışına çıkamadı

Bolivya'da Evo Morales'in ordu baskısıyla devlet başkanlığından istifa etmesi sonrası bu göreve gelen muhafazakar senatör Jeanine Anez, kendisine karşı gösteriler nedeniyle başkent La Paz'ın dışına planladığı ziyareti iptal etti. Anez'in 'ölüm tehdidi' aldığı öne sürüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bolivya'da tartışmalı seçim sonuçlarından sonra ordu baskısıyla devlet başkanlığından istifa eden Evo Morales'e destek eylemleri sürerken, geçici devlet başkanlığını üstlenen muhafazakar senatör Jeanine Anez başkent La Paz'ın dışına planladığı bir seyahati iptal etmek zorunda kaldı. Anez'in memleketi olan Beni kentine gitmeyi planladığı ancak 'ölüm tehdidi' nedeniyle bundan vazgeçtiği iddia edildi.

MORALES'İN MÜTTEFİKLERİNİ SUÇLADILAR

Açıklamayı yapan yeni İçişleri Bakanı Arturo Murillo, ölüm tehdidinin kimden geldiğine dair ayrıntı vermezken, 'Venezuelalı, Kübalı ve Kolombiyalıların dahil olduğu bir suçlu grubundan' söz etmekle yetindi.

Senatör Anez, Morales'in yokluğunda devlet başkanlığı görevini üstlenmesi öngörülen başkan yardımcısının yanı sıra üç üst düzey ismin daha istifası sonrasında bu göreve gelmişti. Muhafazakar senatörün ilk icraatları, Morales'in solcu dış politikasında koparak Küba ve Venezuela'yla arasına mesafe koymak olmuştu. Anez'in, ülkenin ilk yerli devlet başkanı Morales'in 14 yıllık yönetiminde ülke nüfusunun çoğunluğunu oluşturan yerlilerin elde ettiği kazanımları geriletmesinden de endişe duyuluyor.

MORALES YANLILARI ANEZ'İN İSTİFASINI İSTEDİ

Hal böyleyken, Morales yanlılarının eylemleri de hız kesmiyor. Devrik devlet başkanının dün iltica ettiği Meksika'dan "Her an Bolivya'ya dönebilirim" açıklaması yapmasının ardından, binlerce koka çiftçisi Anez'in istifası talebiyle bir yürüyüş düzenledi. Morales'in ülkeye dönüşünü isteyen çiftçilere, Cochabamba kent merkezine girişlerinin engellenmesi için polis tarafından göz yaşartıcı gazla saldırı düzenlendiği belirtiliyor. Morales'in kalesi sayılan bölgedeki olaylarda, en az 10 göstericinin gözaltına alındığı da gelen haberler arasında.

'YENİ SEÇİMLER 90 GÜN İÇİNDE DÜZENLENECEK' VAADİ

Anez hükümetiyse, yeniden seçim düzenlenmesi ve demokratik yollardan seçilmiş meşru bir hükümet kurulması konusunda baskı altında. İçişleri Bakanı Murillo, anayasada da öngörüldüğü üzere 90 gün içinde bir seçim düzenleme sözü vererek, "Günler içinde gidiyor olacağız. Seçim düzenleyeceğiz" dedi. Ancak yeni seçimler için henüz kesin bir tarih belirlenmiş değil. Bolivya Katolik Kilisesi de şeffaf bir seçim düzenlenmesi için taraflar arasında arabuluculuk yapmak istediğini açıkladı. (DIŞ HABERLER)