Hong Kong'da 800 protestocu polis kuşatması altında

Hong Kong'da yaklaşık 800 protestocu Politeknik Üniversitesi kampüsünde polis tarafından kuşatıldı. Protestocuların iki gündür işgal ettiği üniversitede çıkışları kapatan polis, kampüsü terk etmek isteyenlere göz yaşartıcı gazla saldırıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hong Kong'da zanlıların Çin'e iadesine karşı patlak veren ve polis şiddetine karşı yayılan protestolarda gerilim giderek yükseliyor. Hong Kong polisi, yaklaşık bir haftadır öğrencilerin işgali altındaki Politeknik Üniversitesi'ni kuşattı. İçeride yaklaşık 800 eylemcinin bulunduğu belirtilirken, kampüsten çıkmaya çalışanlara göz yaşartıcı gaz sıkıldı.

Gözyaşartıcı gazdan hastalanan çok sayıda kişinin polis saflarını yararak kampüsü terk etmeye çalıştığı ancak bazıları tutuklanırken bazılarının gazdan kaçarak tekrar içeri girmek zorunda kaldığı, polisin plastik mermi kullandığı da belirtiliyor. Üniversite şu an çıkışlara kapatılmış durumda.

'HERKESİ TUTUKLAYABİLİRLER'

Demokrat siyasetçi Hui Chi-fung, gelinen noktayı "Polis kampüse baskın düzenleyemiyor olabilir ama görünüşe göre kaçmak isteyen insanları kaçarken yakalamaya çalışıyorlar. Durum iyimser değil. Kampüstekileirn hepsi tutuklanabilir. Milletvekilleri ve okul yönetimi polisle arabuluculuk yapmaya çalıştı ama başarılı olamadılar" dedi.

Rektör Teng Jin-Guang, polislerin, protestocuların saldırılarını durdurmaları şartıyla 'ateşkes' kararı aldıklarını söyleyerek protestocuların kampüsten çıkmalarını istemişti. Ancak iki gündür kampüste kapalı kalan isimlerden biri olan ve 'Çocukları Koru' grubunda gönüllü çalışan 41 yaşındaki Tang Siu Wa, üniversitede şu an yaklaşık 800 kişinin bulunduğunu ve çıkış yolları aradıklarını söyledi.

'BU BİR TUZAK'

Tang, "İnsanlara çıkmaları gerektiğini söylüyorlar, çıkış yolu gösteriyorlar. Fakat insanlar çıkmaya çalıştığında da izin vermiyorlar, bastırıyorlar. Bu bir tuzak. Kampüsteki kimsenin çıkmasına izin vermiyorlar" dedi. Tang, insanların yorgun düştüğünü söyledi ve yiyecek içecek kaynaklarının azaldığına dikkat çekti. "İnsanlar yoruluyorlar ama teslim olmak istemiyorlar" diyerek devam etti. Üniversitenin öğrenci birliği başkanı Ken Woo Kwok-wang, South Chinas Morning gazetesine kampüste 600-700 kişinin olduğunu söyledi.

'ÜÇ KİŞİ GÖZÜNDEN YARALANDI'

Üniversitenin öğrenci birliği temsilcileri, Facebook'ta yayımladıkları bildiride kampüsün bütün çıkışlarının polis tarafından bloke edildiğini dile getirdi. Öğrenci birliği, üç kişinin gözünden yaralandığını, tomalardan sıkılan tazyikli suyla vurulan 40 kişinin ise hipotermi olduğunu söyleyerek tıbbı yardım ihtiyacına dikkat çekti.

ÇİN, POLİS ŞİDDETİNİ SAVUNDU

Hong Özerk Yönetimi'nin bağlı olduğu Çin ise polis şiddetini savundu. Çin Dışişleri Sözcüsü Geng Shuang "Hiç kimse Çin'in, Hong Kong’un istikrarını güvence altına alma isteğini küçümsememeli" dedi. Çin askerleri dün ilk kez, Protestoların merkezi olan Politeknik Üniversitesi'nin yakınlarındaki bir kışladan dışarı çıkmıştı.

Geçen perşembe günü Çin Devlet Başkanı Şi Cinping yaptığı açıklamada, şiddete meyilli suçluların 'ağır şekilde cezalandırılması gerektiğini' dile getirmişti. (DIŞ HABERLER)

Hong Kong'da bir polis okla vuruldu, Çin askerleri ilk kez kışladan çıktıHong Kong'da bir polis okla vuruldu, Çin askerleri ilk kez kışladan çıktı