ABD'li emekli general: İncirlik'teki nükleer silahlar taşınmalı

ABD'li emekli general general Chuck Wald, Adana'daki İncirlik Üssü'nde nükleer silah bulunduğunu doğruladı. Wald, Türk-Amerikan ilişkilerine dair değerlendirmesinde, "Bu silahların yerini acilen değiştirmek zorundayız. İdeal olarak, yeni evleri Avrupa toprakları olmalı; bu açıdan bir seçenek, İtalya'daki Aviano Hava Üssü'dür" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'li emekli general general Chuck Wald, İncirlik Üssü'ndeki varlıkları hiçbir zaman resmen itiraf edilmeyen ancak Türkiye-ABD ilişkilerinde ne zaman gerilim yaşansa Batı basınında gündeme getirilen nükleer bombaların 'taşınması gerektiğini' söyledi. ABD Avrupa Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nda komutan yardımcısı olarak görev yapmış olan emekli general, İncirlik'te tutulduğu öne sürülen yaklaşık 50 nükleer bombanın Avrupa'ya taşınması çağrısı yaptı.

'İNCİRLİK HAKKINDA CİDDİ SORU İŞARETLERİ VAR'

Türkiye'nin 2014 yılı boyunca İncirlik Üssü'nü Suriye ve Irak'taki IŞİD karşıtı operasyonlara açmaya karşı direndiğini, 'Amerikan güçlerinin de operasyonlarının sürdüğü bölgelerde ABD'nin Kürt müttefiklerine karşı düzenli olarak saldırı tehdidinde bulunduğunu ve son olarak ABD askerleri henüz çekilme aşamasındayken mevzilerine ateş açıldığını savunan Wald, "Bunların sonucunda, Türkiye'nin adımları ABD ve NATO güçlerinin İncirlik'te kalmasının gerekip gerekmediği konusunda ciddi soru işaretleri yaratıyor" dedi.

Charles Wald

Bloomberg News'a konuşan Wald, sözlerine şöyle devam etti: "Bence ABD için şu an en acil endişe, İncirlik'te geçmişteki stratejik amacına artık hizmet etmeyen nükleer imkânların bulunuyor olması. Türkiye'de büyüyen Amerikan karşıtlığı ve Erdoğan'ın Rusya'ya daha da yakınlaşma arzusu dikkate alındığında, bu silahların yerini acilen değiştirmek zorundayız. İdeal olarak, yeni evleri Avrupa toprakları olmalı; bu açıdan bir seçenek, İtalya'daki Aviano Hava Üssü'dür. Lojistik bir bakış açısından bu çok zor olmamalı."

'ASKERLER DE TAŞINMALI'

Amerikalı emekli general, İncirlik Üssü'ndeki 39'uncu Kanat Komutanlığı'nın da taşınması gerektiğini savunarak, "Kıbrıs ve Yunanistan'da şimdiden hazır olan üslenme alternatifleri var. Özellikle de Yunanlar, son birkaç yıldır daha derin bir Amerikan askeri varlığı için yaygara koparıyor ve NATO'da daha büyük bir rol istediklerini giderek artan bir şekilde gösteriyorlar. Dolayısıyla 39'uncu Kanat Komutanlığı'nı Yunan topraklarına yerleştirmek fiilen bir taşla iki kuş vurmak olacak" dedi.

Wald, Donald Trump yönetiminin Türkiye'ye bakış açısına ilişkin soruya ise "Suriye ve Kürtler konusunda ABD ile NATO'nun en iyi çıkarlarının tersine çalışması, Türkiye'nin yaptıklarından sorumlu tutulması için bir diğer neden" yanıtını verdi. ABD'li emekli general, S-400 krizinde Amerikan yönetiminin 'geri adım atmaması gerektiğini' söyledi.

TRUMP 'İTİRAF ETMİŞTİ'

ABD'nin İncirlik Üssü'nde Soğuk Savaş'tan beri tutulduğu iddia edilen Amerikan nükleer silahları, Türkiye'nin Suriye'deki son harekatıyla yeniden gündeme gelmişti. Trump, Suriye'nin kuzeyindeki gerilime ve Türkiye'yle ilişkilere dair değerlendirmesinde, "Türkiye'deki Amerikan nükleer silahlarının güvenliğinden eminim" diyerek silahların varlığını zımnen kabul etmişti. (DIŞ HABERLER)